Iz trogirskog mora izvadili tonu i pol smeća!

TROGIR - Tonu i pol različitog otpada, od čega najviše automobilskih guma, plastike, konopa, kablova, metala pa čak i betonski spremnika za otpad izvadili su iz mora tijekom subote ronioci i volonteri u Trogiru u akciji Eko Trogir 2023.

Ovo je već druga po redu ronilačko – ekološka akcija čišćenja podmorja ove godine u trogirskom akvatoriju.

Akcija se održala na potezu BRIGI – LOKVICE – ŽUDIKA.

- Pokretački motiv svih nas je zajedničko nastojanje da zadržimo čisto more i očuvamo ga od bilo kakvih onečišćenja. Loše vrijeme nas je malo poremetilo, no ipak se okupilo oko 20 ronioca. Plan nam je u travnju iduće godine, na više lokacija, organizirati tradicionalnu veliku akciju čišćenja podmorja s gostima iz drugih gradova i država - kazuje Ivan Paraman za Gradski radio Trogir.

Stanje u podmorju nije ih nimalo iznenadilo, jer poznato je da se u more baca razni otpad. Dugogodišnji iskusni ronioc Franik Nadilo navikao je u moru pronalaziti razni otpad, tako je ubičajeno naći automobilske gume, metal, plastiku, javlja Gorgonija.

- U posljednje vrijeme vandalima (jer kako drugačije nazvati one koji namjerno uništavaju okoliš) je najdraže baciti betonske spremnike za smeće. – kaže Nadilo.

Kad pomislimo koliko snage treba da bi se takav teški spremnik bacio u more, ne možemo se načuditi količini gluposti i viška slobodnog vremena kod onih koji to rade. Zar ne bi bilo korisnije da silnu snagu iskoriste za čišćenje ili da ih možda netko jednom napokon i natjera na to?

D.G.