Iz Splita u Italiju uskoro kreće trajekt koji plovi po novom režimu - Dovoljna će biti samo putna karta

Početak ove godine donio nam je brojne promjene. Tako više nema ni kopnenih ni morskih granica. Uskoro će iz Splita u Italiju krenuti prvi trajekt koji plovi po novom režimu. Svi automobili, autobusi i putnici granicu nesmetano prolaze, nema kontrola, dovoljna je samo putna karta kako bi se ukrcali na brod.

Joso Vujić, voditelj Službe za granicu PU splitsko-dalmatinske, potvrdio je da su rampe podignute, ulazne kućice su zatvorene, više nema provjere putnih isprava. No, ipak se može dogoditi da se nekoga zaustavi u slučaju nekih indicija.

Policijski službenici i dalje će, rekao je, provoditi kompenzacijske mjere unutar granica i vanjskih granica, tako da sukladno sigurnosnoj prosudi usmjereno vrše kontrolu vozila i putnika.

- Vanjska granica prema Italiji od 1. siječnja je postala unutarnja granica, a sva plovila koja iz Italije dolaze u Hrvatsku ne moraju više ići u prvu luku za međunarodni promet, oni mogu doći u bilo koju luku. Plovila koja dolaze iz trećih zemalja moraju doći u prvu luku za granični prijelaz, napraviti kontrolu i onda mogu ići dalje - rekao je za HRT.

I.G.