Iz Splita ovaj vikend starta regata morskih oldtajmera

SPLIT – U organizaciji Jedriličarskog kluba Labud u Splitu ovaj vikend počinje Labud Classic, poznatija kao regata “morskih oldtajmera” koja će se održati na relaciji Split – Bobovišća na moru – Split.

Regata počinje u subotu gdje će vlasnici klasičnih jedrilica, po 23. put, imati mogućnost startat podno Sustipana te usporediti svoje vještine u Classic razredu (stariji od 40.god, izrada u drvu) i Vintage razredu (stariji od 30.god, izrada u stakloplastici, čeliku, aluminiju, šperploči ili pak drvu), bez „pritiska“, po godištu mlađih, karbonskih, ultra modernih jedrilica današnjeg doba.

Foto: JK Labud

Ruta je to koja se jedri uvijek u drugoj rujanskoj suboti, na početku babljeg ljeta, u dvije navigacijske etape. Ova regata svake godine privlači sve veći broj sudionika/zaljubljenika u stare jedrilice. U prvim godinama plovilo se samo u Classic formatu do Milne, a sada se plovi do Bobovišća u dva formata.

Regatu su 1999. utemeljili labudaši u najboljim godinama, kad su kolektivno zaključili da regate više definitivno nisu što su nekad bile, da je surova kompeticija potpuno zasjenila dobri duh utrkivanja, druženja i podbadanja uz gradele i pjesmu. Jer svaki njihov drveni brod i svaki detalj na njemu ima svoju priču, nerijetko fascinantnu do nevjerice i stariju od većine novopečenih kapitalista u golemim, bliještećim plastičnjačama. Oni svoje brodove ne gledaju i ne pokazuju kao novi Rolex, nego kao stari vjenčani prsten, kažu zaljubljenici u morske oldtajmere.

Foto: JK Labud

Prvo navigacijsko jedrenje Split – Bobovišća, duljine 9,5 nautičkih milja, starta u subotu 18. rujna u gradskoj luci s početkom u 12h.

Drugo navigacijsko jedrenje Bobovišća – Split, starta u nedjelju 19. rujna u 11h.

Foto: JK Labud

Proglašenje pobjednika i dodjela nagrada je u prostorijama JK “LABUD” u nedjelju u 20h.

Prijave za regatu zaprimaju se do petka 17.09. na LINKU.

K.B.