Iz Splita na petogodišnji put oko svijeta isplovila jedrilica Sinbad San

SPLIT - Jedrilica Sinbad San krenula je iz Splita na put oko svijeta objavio je Leo Lemešić, 53-godišnji moreplovac i pustolov, s kojim su se na ovu odvažnu plovidbu otisnuli skiperi Marin Ružić i Matko Pavković, ali nekoliko prijatelja koji će se nakon nekog vremena prebaciti na kopno i vratiti kući.

Posadu je ispratila obitelj i nekoliko najužih prijatelja:

- Došao je polako i taj dan, odnosno noć, u nedjelju 29. listopada 2023. polaska iz lučice Jedriličarskog kluba Labud u Splitu u 21.30. SINBAD-jedrima oko svijeta, projekt pokrenut prije 5 godina, zahtjevan u svakom pogledu konačno je dobio željeni epilog - kazao je.

- Odrišili smo cime ispraćeni najbližima i predsjednikom JK Labuda Žarkom Deškovićem. Do zadnjeg trenutka se varilo, zavidavalo, montiralo i općenito spremalo. Sa sedam dana kašnjenja konačno smo isplovili i napravili oproštaj od Lijepe naše u Dubrovniku.

Moji veliki sportski prijatelji dočekali su me s toliko ljubavi i topline, pusto izdarivali i na kraju ispratili pomalo strepeći kako ćemo se nositi s ostacima olujnog Juga.

Valjamo se banda-banda, probijamo jedreći i motorirajući velike valove mrtvog mora iz smjera JI. Poseban pozdrav i velika zahvala JK Orsan. Jadranu Gamulinu poimenice se zahvaljujem na darovanoj knjizi monografije jedrenja. Ivo, Eugene, Vedrane, Niko i svi baš svi...najjači ste. Mislim na vas dok vi strepite za nas ove posebne noći - ispričao je Leo Lemešić, koji je ovu avanturu najavio još u svibnju.

Leo Lemešić

Zov oceana i dalekih obala i dalje u meni gori

- Bilo je to već daleke 2016-e godine na dan Sv. Duje (7.5) kad smo jedrilicu Dora nakon 66.000 nm vratili u matičnu luku. Projekt Sharedreams, jedrima oko svijeta, okončan je na najljepši mogući način, veličanstvenim dočekom u rodnom Splitu. Moj veliki prijatelj i partner u projektu Marin Bosotina na današnji dan je dobio svoj brod nazad, a ja sam ostvario svoj životni san. Zahvaljujem svima koji su bili uz mene na tom specifičnom putu.

Sedam dugih godina je prošlo, a zov oceana i dalekih obala i dalje u meni gori jednakom snagom. Još malo, samo malo i narednog Listopada bi trebao ponovno odrišiti cime i otploviti prema svojim snovima, prema dalekim obalama, nošen oceanskim vjetrovima jedrilicom Sinbad. Kad sam je prvi put ugledao u turskoj luci Fethiye znao sam da će me jednog dana odvesti putem mojih snova. Trebalo je vremena, strpljenja i još mnogo, mnogo toga da jedrilica Sinbad i ja s njom dočekam taj trenutak. Matko, Vedran i Marin, odlučili su povezati svoje snove s mojima i zaploviti prema zapadu. Moja Irena je rekla da. A ja sam i onako oduvijek bio za - kazao je Lemešić.

D.G.