Iz rapske radionice novi brod za rapske barkarijole

Kada rapski brodograditelj gradi za rapskog barkarijola rađa se jedan potpuno novi brod.

- Sampa 8 HD, prvi izgrađen brod u budućoj seriji. Prototip je to pomno pripreman u obiteljskoj radionici. Kalup Sampe već se pomno polira za drugo plovilo - kaže Denis Brnabić, brodograditelj-Brodomehanika Rab za HRT .

- Nanosim voštani izdvajač na negativ iz kojeg se radi plastični dio broda i potrebno je da se 5-7 puta napravi odljevak koji se lijeva odvojeno iz kalupa - objašnjava Brnabić.

Foto: HRT More

- Jako sam zadovoljan, nisam ništa manje očekivao - kaže. Sampa 8 HD njegov je prototip, ponos, vrhunac brodogradnje ovoga rapskog meštra.

Denis govori kako su brod radili on i prijatelj koji se bave prijevozom putnika već 15 godina. I, kako kaže, brod je građen za radne uvjete.

Brod je to rapskog brodograditelja za rapske barkarijole. I prvi naručitelj, Matija Matušan, barkarijol, puna srca ulazi u svoju Luciju, brod kojem je ime dao po kćeri.

- Sve smo do savršenstva odradili - kazao je Matušan.

Zašto baš ovakav brod? Kakva je to tajna veza među Rabljanima? Među onima koji grade i onima koji brode?

- Tu živim i radim i nije me zadovoljavala plastika, brzina i snaga - kazao je Denis.

- Dužina broda je 7,5 metara, a širina 2,80 metara i to su dimenzije idealne za naše uvjete. To je radni brod za prijevoz putnika - objasnio je.

Duga je tradicija barkarijola na Rabu. I Denis i Matija obiteljski su vezani uz rapske rute prijevoza putnika i turista. Odrasli su oni na brodovima. Veslali, jedrili, timunali, prepravljali brodske motore.

- Moji su svi bili barkarijoli. Djed je bio morski vuk i on je to more volio - priča Brnabić.

SAMPA je namijenjena za kraće rute. Uz dva člana posade može primiti 12 putnika. Motor “ide” sve do 350 konjskih snaga. Može napraviti samo jedan brod godišnje. A prvi turisti vrlo će skoro zakoračiti na Luciju.

Gleda Denis s Gornje ulice, uz zaštitnika i spasitelja Raba Svetog Kristofora, svoj brod, svojih ruku djelo i ne može biti bolje. Rabljanin gradi brodove za rapske barkarijole. A, Matija s Lucijom odlazi u kišu, piše HRT.

A.B.