Iz podmorja Visa i Komiže ronioci izvukli gotovo devet tona otpada!

VIS/KOMIŽA - Ronilački klub Roniti se mora sa sada već 12-godišnjim iskustvom u uklanjaju otpada iz Jadranskog mora, uz podršku svojih partnera uspješno je održao 32. i 33 ekološku akciju Think Green na otoku Visu.

Akcija je trajala dva dana, a čistile su se lokacije luka Vis, uvala ispred Češke vile, luka Komiža te uvala Parja. Iz podmorja je izvađeno gotovo devet tona (8.780 kilograma) otpada. Pronađene su i uklonjene razne vrste plastičnog i staklenog otpada, ostaci ribolovnog pribora, napuštene ribarske mreže, metalne i građevinske konstrukcije, a iz poznatog tunela za podmornice uklonjene su čak 42 kamionske i automobilske gume. Sav otpad prikupljen tijekom akcije odvezen je s otoka te će biti razvrstan, recikliran i adekvatno zbrinut.

U akciji je sudjelovalo preko 60 volontera, a ovaj impresivan rezultat ne bi bio izvediv bez potpore lokalne zajednice.

U akciji su sudjelovali članovi Ronilačkog kluba Roniti se mora Zagreb, kao i članovi ENK PENA iz Tetova koji su potegnuli čak iz Makedonije kako bi sudjelovali u Think Green akciji na Visu, ERK Leut iz Blaca, ERK Periska iz Ploča, članovi udruge Morski covik s Visa, Sea Star Diving iz Molunta, PIK Mornar iz Splita te Svet ronjenja iz Beograda iz čega je vidljivo da Think Green okuplja ronilačku zajednicu iz cijele regije, a i mnogo šire.

Uz brojne sponzore, ekološku akciju medijski pokrivaju SCUBAlife, Scuba Skener i Morski HR.

Na otvorenju akcije u Visu roniocima se obratio gradonačelnik Ivo Radica, a nazočili su i Damir Mumanović iz Gradine Vis te predstavnice Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti (Ojdana Rajić Azinović i Kristina Čirjak). U Komiži je prisutne pozdravila direktorica TZ Komiža Tena Gorjanović Rajevski, kao i predstavnica Nautičkog centra Vis Paola Božanić, a na otvorenju akcije bio je i predstavnik Geoparka Viški arhipelag.

U sklopu Think Green akcije na komiškom kaštelu postavljena je izložba "AqUA – Adriatic Underwater Academy“. Riječ je o još jednom projektu RK Roniti se mora (sufinanciran sredstvima Europske Unije) kojim je osmišljena poučna staza sastavljena od 30 ploča. Na njima su slike živih bića Jadranskog mora s opisima glavnih bioloških karakteristika i razloga zbog kojih su ta bića bitna za bioraznolikost našeg ekosustava. Izložbu su dosad kao podvodnu stazu već posjetili osnovnoškolci grada Bale iz Istre, a sada su je imali priliku vidjeti i komiški mališani.

Kao drugi dio edukativne komponente Think Green akcije na otoku Visu u Centru za kulturu Ivan Vitić održano je predavanje pod nazivom “Što nam govore nova znanstvena otkrića o podvodnoj kulturnoj baštini otoka Visa” u organizaciji udruge Morski covik Vis. Tako su sudionici eko-akcije imali priliku od profesorice splitskog sveučilišta Tee Katunarić Kirjako čuti nešto više o povijesti olupina koje se nalaze u viškom akvatoriju. Kako je u Komižu upravo na dan održavanja 33. Think Green akcije uplovio istraživački brod RPM Nautical Foundation-a koji se služi najsofisticiranijom opremom za istraživanje podmorja, jedinstvena prilika bila je poslušati predavača Jamesa Goolda, direktora zaklada koji je predstavio dosadašnje projekte otkrivanja ostataka na olupinama u Mediteranu te načinu na koje se olupine štite od devastiranja i krađe artefakata.

Inače, zanimljivo je navesti da je nakon ovih akcija u Visu i Komiži Think Green premašio brojku od stotinu tona - nakon vaganja otpada izvađenog u Visu i Komiži (8.780 kilograma) ukupna masa otpada koju su ronioci na eko akcijama Think Green uklonili iz podmorja veća od je stotinu tona, brojka koja tjera na razmišljanje i one kojima ekologija nije bliska...

Zajedno čuvamo okoliš – sufinancirano sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Damir Zurub