Iz Parka prirode Vransko jezero apeliraju na građane da pomognu u zaustavljanju krivolovaca

Često se na našim poljima i livadama noću mogu čuti vabilice kojima krivolovci oponašaju pjev prepelica. No rijetko tko to prijavljuje policiji, a riječ je o kaznenom djelu. Stoga u Parku prirode Vransko jezero mole i građane da pomognu u zaustavljanju krivolovaca.

Razne vabilice oponašanjem zvuka pjeva prepelice, koji se može čuti i do 6 kilometara, koriste se noću kako bi se namamile upravo te ptice. Ujutro nastupaju lovci, odnosno, krivolovci.

- Čitavu noć rade vabilice koje njima osiguravaju da ih ujutro dočekaju te ptice - rekao je Dari Rogić, glavni čuvar prirode u PP Vransko jezero.

- Najčešći scenarij je da postoje agencije ili pojedinci koji nude vođenje ljudi u lov i veliki je problem što oni garantiraju ulov - dodao je za Dnevnik Rogić.

Tako ih u cik zore ustrijele i deset puta više nego li je uobičajeno. Kada prepelica u migraciji sa sjevera na jug prelijeće ovo područje i čuje vabilicu, ona dobiva poruku da je područje sigurno. A nije. Prepelice su ionako ugrožene jer gube staništa, primjerice, zbog pesticida.

Maja Ćuze Denona, stručna voditeljica u PP Vransko jezero, izjavila je da je procjena da u Hrvatskoj na selidbenom putu strada 40.000 prepelica godišnje u krivolovu, a čak je vjerojatnija brojka oko 100.000.

Prepelice vole trčkarati livadama, niskom travom i žitnim poljima. Imaju i do osam mladih. Ne viđaju se tako često. Čuvar prirode noću odlazi u ophodnju zbog vabilica. Posljednji ih je put čuo prije više od mjesec dana.

- Lov bi trebao biti nekakva vještina, aktivnost, suprotna od ovog lova s vabilicama gdje vi ulovite 10 puta više ptica. To je više iživljavanje nego lov, a dobro se naplaćuje - rekao je Dari Rogić.

Luksuznim terencima puni su prtljažnici nesretnih ptica jer, među ostalim, primjerice u Italiji - u restoranu cijena jedne prepelice doseže i više od 50 eura.

A.B.