Iz novaljskog akvatorija tijekom vikenda izvađeno 10 kubika otpada, uglavnom plastike

NOVALJA – Tridesetak ronilačkih klubova iz cijele Hrvatske odazvalo Eko akciji Novalja 2021., koja je održana za vikend 16. i 17. listopada, a tijekom koje je očišćeno podmorje novaljskog akvatorija i priobalnog područja.

U eko akciji sudjelovalo je 160 ronilaca, kojima je u izvlačenju otpada iz mora pomagalo i lokalno stanovništvo s riva i brodova. Zaron je trajao sat vremena, a iz podmorja je izvučeno oko deset kubika raznolikog smeća među kojim prednjače plastične boce.

Foto: Eugen Rebernišak

Ovogodišnje izdanje manifestacije Eko Novalja usmjereno je na promociju novaljskog područja kao tradicionalnog ribarskog kraja te na poticanje suradnje ribarskog i turističkog sektora što uvelike utječe na daljnji razvoj Novalje kao održive turističke destinacije.

U sklopu akcije organizirane su zanimljive radionice za djecu i sudionike. Mališani su se kroz interaktivnu radionicu „U čistom moru plivaju zdrave ribice“, koju je vodila ribarstvena biologinja mag. ing. agr. Nika Ugrin, između ostalog upoznali s vrstama riba koje obitavaju u našem moru i njihovim nutricionističkim vrijednostima, dobrobitima i očuvanjem mora.

Zanimljivo predavanje održao je i prof. dr. sc. Jakov Dulčić iz Instituta za oceanografiju i ribarstvo Split na temu „Egzotične ribe u Mediteranu i Jadranu: velika četvorka – postoje li razlozi za zabrinutost?“. Svi polaznici tako su mogli dobiti relevantne informacije o štetnosti novih i ne-autohtonih vrsta riba na ovom području te utjecaju čovjeka na more, klimatskim promjenama, mogućnostima ribarstva i očuvanja ribljih vrsta, ali i komercijalizaciji nekih novih, do jučer za Jadran nepoznatih vrsta riba.

Foto: Eugen Rebernišak

Drugog dana manifestacije, u nedjelju, 17. listopada pedesetak ronioca još je jednom zaronilo u more na lokaciji otočić Triget.

Akciju su organizirali Turistička zajednica Grada Novalje i Ronilački klub Dupin u suradnji sa SRD „LUC“.

Sredstva za održavanje Eko akcije Novalja 2021. u iznosu od 125 tisuća kuna dodijeljena su u okviru FLAG Natječaja Mjera 2.B.1. Ulaganje u održivi razvoj ribarstvenog područja “FLAG-a Tramuntana i u okviru  mjere III.3 Provedba strategije lokalnog razvoja-operacije koje podupiru FLAG-ovi” za programsko razdoblje 2014.-2020.

J.K.