Iz mljetskog podmorja izvađeno 20 kubika otpada

MLJET – Javna ustanova Nacionalni park Mljet, ronilački centar Aquarica-Mljet, Udruga veterana HRM-a i ronilački klub Nautilus u tradicionalnoj akciji čišćenja podmorja NP Mljet

Očuvanje okoliša, našeg mora i podmorja nakon brojnih godina truda i ukazivanja na važnost razvijanja ekološke osviješćenosti prema prirodi s kojom i od koje živimo, današnjih dana polako uviđamo da se trud isplatio i da odnos prema okolišu postaje dio kulture življenja i ponašanja.

Taj dojam stekli smo još jednom godišnjom ekološkom akcijom čiščenja podmorja Nacionalnog parka Mljet. U već tradicionalnoj suradnji Nacionalnog parka Mljet, lokalnog ronilačkog centra Aquatica-Mljet, Udruge veterana HRM-a i ronilačke udruge Nautilus od 13. do 15. svibnja 2022. g. organizirana je predsezonska ekološka akcija čišćenja podmorja mljetskih uvala. U trodnevnoj akciji očišćeno je šire podmorsko područje uvala: luke Sobra, Vele i Male Blace, Gonoturske i Lastovske, Solina i Pomenskoga porta.

Iz podmorja je izvađeno preko 20 m3 otpada (uglavnom stakla, plastike, metala i guma, koje brodovi često koriste kao bokobrane).

Foto: Tihana Glavurtić

Ove godine na pojedinim lokacijama u podmorju Mljeta izvađene su manje količine otpada što je pokazatelj svrhe ovakvih akcija u kojima već godinama sudjeluje i lokalno stanovništvo koje s ljubavlju čuva svoj otok, priobalje i svoje djevičansko podmorje.

Naravno da opet moramo spomenuti mještanke i mještane Solina-malog mljetskog mjestašca usred nacionalnog parka koji su godinama sjajni domaćini roniocima, a također i dvojicu najvećih mljetskih entuzijasta, profesionalaca i čuvara mljetske prirodne baštine: ravnatelja NP Mljet Ivu Sršena i voditelja ronilačkog centra Aquatica-Mljet Marija Orlandinija, koji se već više od desetljeća, zajedno sa svojim obiteljima, nezaustavno bore za zaštitu prirode i podmorja svog otoka.

Takav entuzijazam, predanost i odnos prema okolišu koje promoviraju kroz svoj rad, ali i svojim načinom života i edukacijom namlađih naraštaja, pružaju garanciju i vjeru kako ima nade za zaštitu jadranskog podmorja i bogate flore i faune koje naše more čini jednim od naljepših mora na svijeu.

Foto: Tihana Glavurtić

Kolika je ekološka osviješćenost prema zaštiti podmorja uprave NP Mljet, lokalnog ronilačkog centra Aquatica Mljet, mljetskog komunalnog poduzeća i mještana, tolika je i posvećenost ronilačkih udruga, poput Udruge veterana HRM-a, ali i svih hrvatskih ronilačkih klubova koji slijede primjer kako se boriti za očuvanje našeg podmorskog blaga.

Tihana Glavurtić