Ivica Kostelić s Atlantika: “Još oko 220 milja do cilja…”

Kako je i najavio u emisiji Morski TV, Ivica Kostelić je opet na Atlantiku. Brod mu je bio na Martiniku i prije početka jedriličarske sezone, morskim putem ga vraća u Normandiju. Atlantski ocean prelazi od Kariba do Europe u dvije etape: Martinik-Azori i Azori-Normandija. Sve zapisuje i u svoj brodski dnevnik…

– Danas je vjetar značajno pao i mi smo usporili. Nakon nekoliko dana u kojima smo rijetko jedrili sporije od 10 čvorova, sada mi se čini kao da stojimo na 5-6 čvorova brzine. Dan je potpuno siv, more je olovne boje. Na oko 100 milja jugozapadno od otočja Scilly počela je gusta magla.

Tu izgleda pritječe morska struja iz La Manchea i miješa se s vodom iz oceana, a pretpostavljam da su različitih temperatura, pa onda preko toga zapuše južin i eto magle. Barem sam si ja to tako rastumačio, ne znam ima li među vama koji oceanograf koji mi može potvrditi ili opovrgnuti teoriju?

Kostelić o pripremama za Atlantik: “Gumenjakom sam išao od Opatije do Grčke i Malte i projedrio samostalno 500 Nm”

Uglavnom, sivilo je dodalo malo prikladne boje na umor koji se nakupio sinoć. Naime, približavanjem La Mancheu počinje gušći promet na moru i ne mogu vise spavati kad god hoću.

AIS alarm često zvoni, a s ulaskom u najprometniji kanal na svijetu, promet će postajati sve gušći, a magla sigurno neće pridonijeti mirnom snu.

I tako ulazim u finalnu prepreku ispred cilja, Kanal sa svojim kurentima, kontrakurentima, ribaricama i svim drugim čarima koje nikada nisam uspio zavoljeti…

Još oko 220 milja do cilja… – poručuje Ivica Kostelić.

PROČITAJTE JOŠ:

Ivica Kostelić o strašnom iskustvu na Atlantiku: “Olujni ocean po noći je najstrašnije mjesto na svijetu!”