Ivčević: Da nema EU fondova, ne znam koliko bi projekata uopće bilo na otocima

Turizam nije glavna i jedina smjernica razvoja Visa i Komiže. Treba razvijati i ribarstvo i poljoprivredu i sve to integrirati za bolju budućnost našeg otoka, govori Gradonačelnica Komiže Tonka Ivčević o situaciji na otoku, turističkoj perspektivi i mjerama koje poduzimaju kako bi ljude zadržali na otoku.

- Sve je više ribarskih obrta i mladi prepoznaju ribarstvo kao priliku. Potrebno je osigurati tržište da bi mali obrtnici mogli pokrenuti svoju proizvodnju, bilo u ribarstvu, bilo u poljoprivredi - kaže.

Dodaje i kako na Visu postoje mnogobrojne mjere kojima se ljude pokušava zadržati na otoku.

- Mi imamo raznih mjera. I mjere za gospodarstvo i mjere za demografiju, najizdašnije u cijeloj Hrvatskoj. Treće dijete pomažemo sa 120 tisuća kuna, imamo novi vrtić i 10-ak djece više nego prošle godine - govori.

- Zadnjih godina imamo pozitivne migracije, više ljudi dolazi na otok nego što ih odlazi. Problem je u zimskim mjesecima, ali to rješavamo mjerom ‘zimski sezonac' - govori Ivčević.

Na pitanje o skupoći života na otoku kaže: - Teško, mi kao lokalna zajednica ne možemo ništa. To je tržišno natjecanje i privatnici nemaju previše razumijevanja za to. Svaki rad i građenje je skuplje nego u unutrašnjosti. Puno puta sam govorila da treba provesti mjere, ali to je zakonska regulativa, jedino da država nešto napravi, mi kao lokalna zajednica ne možemo ništa.

- Da nema europskih fondova, ne znam koliko bi projekata bilo na otocima. Puno se toga promijenilo s ulaskom u EU - kaže Ivčević.

Kaže i kako u Komiži ne žele masovni turizam jer su ograničeni resursima, ponajprije vodom. Veseli je rušenje hotela Modra špilja i građenje novog, s pet zvjezdica.

- Mislim da je to dobar put za budućnost Komiže - kaže Ivčević za N1.

I.G.