Italija zabranila uplovljavanje kruzera u Veneciju

VENECIJA – Italija je u utorak zabranila uplovljavanje kruzerima u venecijansku lagunu, kako bi obranila svoj ekosustav i kulturno naslijeđe, stavljajući zahtjeve stanovnika i kulturnih tijela iznad zahtjeva turističke industrije.

Talijanska Vlada je odlučila djelovati nakon što je UNESCO zaprijetio da će Italiju staviti na crnu listu jer nije zabranila kruzere u blizini mjesta svjetske baštine, javlja Reuters.

Zabrana uplovljavanja u kanal Giudecca koji se nalazi u blizini Trga sv.Marka, jedne od najpoznatijih znamenitosti u gradu stupit će na snagu 1. kolovoza.

– Ponosan sam što je moje obećanje napokon i ispunjeno – kazao je ministar kulture Dario Franceschini u twitu objavljujući odobrenje svoje Vlade za zabranu.

Talijanski zakonodavac koji će ovom odlukom vjerojatno utjecati na poslovanje kompanija za krstarenje poput Carnival Cruises, osigurava naknadu tvrtkama i radnicima, navodi se u priopćenju ministarstva kulture.

Stanovnici Venecije i međunarodna zajednica godinama pozivaju vladu da zabrane velikim brodovima prolazak kroz lagunu, jer zagađuju okoliš i ugrožavaju stabilnost njenih zgrada i krhki ekosustav.

D.G.