ISTRIJADA Druženje koje živi i nakon mnogo desetljeća

Pod istarskom zastavom i kroz bezbrižni smijeh studenata ovaj se vikend u kampu Brioni na pulskoj Puntiželi održava tradicionalni susret studenata iz Istre koji studiraju na sveučilištima izvan Pule.

Lokacija je promijenjena s obzirom da su se studenti s Poluotoka obično okupljali u porečkoj Lanterni, a nekad i na drugim lokacijama u Istri. Jučerašnjem svečanom otvaranju 26. Istrijade prisustvovali su, među ostalima, istarski župan Boris Miletić i nadležna županijska pročelnica Tea Batel.

Ove godine organizaciju ove mnogima dobro poznate manifestacije potpisuju predsjednica Kluba studenata 'Istarski klub Rijeka' Eva Radovčić i predsjednik Kluba studenata Istre 'Mate Balota' iz Zagreba Tin Terlević.

Nakon samog otvaranja uslijedila je panel rasprava 'Gremo ćakulat' s osnivačima Istrijade - a to su Manuela Hrvatin, Daniele Kumar, Saša Leverić, Aleksandar Puh i Goran Pilat - tijekom koje su studenti imali priliku čuti razne dogodovštine iz samih početaka osnivanja istarskih klubova studenata, ali i prvih Istrijada.

Zanimljiv je bio i osvrt Gorana Pilata koji se prisjetio svih aktivnosti istarskih studenata tijekom 70-ih godina, a izjavu smo dobili od nekadašnje predsjednice istarskog kluba u Trstu i veteranke Istrijade Manuele Hrvatin, prenosi Glas Istre.

- Po uzoru na istarski klub u Zagrebu kojeg smo često posjećivali, odlučili smo otvoriti takve klubove i u Rijeci i Trstu. Oni su počeli raditi u isto vrijeme. Tada smo počeli razmišljati o tome da je netko nekada prije radio Istrijade. Ubrzo sam pitala Nina Jakovčića da mi kaže nešto o tome i je li moguće da se takva tradicija obnovi. On je rekao "evo izvolite, dica, probajte". Skupili smo se bez mobitela i interneta na jednoj fešti i krenuli osmišljavati projekt. Na kraju smo uspjeli i Istarska županija nas je podržala - rekla je Hrvatin.

Cijeli članak pročitajte OVDJE.

B.K.