Istra na tržište izbacuje novi turistički proizvod

Turistička zajednica Istarske županije i Upravni odjel za turizam Istarske županije, u suradnji sa sustavom priobalnih turističkih zajednica Istre, pokrenuli su razvoj novog turističkog proizvoda po principu održivog i odgovornog razvoja turizma pod nazivom: ”Snorkeling lokacije i karte podmorja”.

Snorkeling je praksa plivanja i ronjenja s opremom, koja uključuje disalicu u obliku cijevi i peraje. U hladnijim vodama, nosi se i ronilačko odijelo. Disalica omogućuje promatranje podvodnih atrakcija na dulje vrijeme s relativno malo truda.

S ciljem što kvalitetnijeg uključivanja svih relevantnih dionika koji će, svaki u okviru svojih nadležnosti, doprinijeti kreiranju i razvoju ovog novog turističkog proizvoda u Istarskoj županiji, u Poreču je nedavno održan okrugli stol na kojem je i službeno predstavljena ova inicijativa.

– Osnovna težnja Istarske županije je održivi i odgovoran razvoj turizma, budući da se radi o moru i podmorju, dakle izuzetno osjetljivom području koje moramo posebno štititi – naglasila je pročelnica UO za turizam Nada Prodan Mraković.

Bez pomno složenog plana nova turistička ponuda nema smisla pa će prva faza projekta uključivati mapiranje i istraživanje istarskog podmorja.

– Projekt je zamišljen da bude interesantan, doživljajno intenzivan te da ima edukativan karakter. TZIŽ je predložila model sufinanciranja projekta zajedno s cijelim ustrojem lokalnih turističkih zajednica, u kojem će TZIŽ sufinancirati s 50 % iznosa po jednu trasu, a preostalih 50 % lokalna turistička zajednica – najavio je direktor Turističke zajednice Istarske županije Denis Ivošević.

Naglasak cijelog projekta je uspostavljanje odnosa između snorkelinga i očuvanja okoliša, a sve ciljem promocije istarskog podmorja, uz njegovu istovremenu zaštitu, očuvanje i valorizaciju.

J.K.