Istra i Kvarner i ovih blagdana među najpoželjnijim destinacijama

U Hrvatskoj se za predstojeće blagdane očekuje oko 200 tisuća turista i više od 565 tisuća noćenja. Ostvare li se ove prognoze Hrvatske turističke zajednice, značilo bi to oko 18 posto više gostiju i 14 posto više noćenja nego u isto vrijeme lani.

Rezultati ankete HTZ-a provedene na razini županijskih turističkih zajednica pokazali su i da se najviše dolazaka i noćenja za božićne i novogodišnje blagdane očekuje u Zagrebu, na Kvarneru i u Istri.

Prema podacima HTZ-a o turističkom prometu u dosadašnjem dijelu ove godine,  u usporedbi s 2019. dolasci su na 91 posto, a noćenja na 96 posto. Najviše ih je ostvareno u Istri, Splitsko-dalmatinskoj županiji te na Kvarneru.

Po destinacijama, najviše ih je bilo u Rovinju, Dubrovniku, Poreču, Splitu i Medulinu. Od turista najviše noćenja ostvarili su Nijemci, zatim domaći gosti te Slovenci, Austrijanci, Poljaci i Česi.

U povodu dosadašnjih rezultata i očekivanja do kraja godine, direktor HTZ-a Kristjan Staničić je naglasio kako se Hrvatska nalazi među destinacijama s najbržim oporavkom turizma, posebice s ostvarenih 96 posto noćenja iz rekordne 2019. godine.

- I u dosadašnjem dijelu prosinca sa 175 tisuća turista i 433 tisuće noćenja imamo rast od 38 odnosno 27 posto u odnosu na isto vrijeme 2021., a u odnosu na prosinac 2019. dostigli smo 90 posto dolazaka turista i čak 99 posto noćenja. Najviše noćenja u prosincu ostvareno je u Zagrebu, na Kvarneru i u Istri, a gledano prema destinacijama u Zagrebu, Splitu, Opatiji, Dubrovniku i Rovinju, iznosi Staničić.

U HTZ-u su uvjereni u nastavak pozitivnih trendova i tijekom zimskih mjeseci, jer hrvatske destinacije nude bogate i atraktivne programe koji uspješno privlače brojne domaće i strane turiste.

Hina/HRT