Istra dobila vrhunski opremljenu bolnicu, vrijednu gotovo 800 milijuna kuna

PULA - Nakon godina čekanja i sedam godina izgradnje, Istra u Puli ima novu, modernu i vrhunski opremljenu Opću bolnicu, primjerenu 21. stoljeću, koja će danas biti svečano otvorena.

Projekt, vrijedan gotovo 800 milijuna kuna, osim izgradnje, podrazumijevao je i opremanje bolnice najsuvremenijom medicinskom opremom.

U siječnju 2015. počela je dugo očekivana izgradnja Opće bolnice u Puli, jedne potpuno nove zgrade i temeljita obnova stare zgrade. Dovršetak izgradnje bio je planiran početkom siječnja 2018., no taj se rok produljio budući da su neki dijelovi stare zgrade bili u lošijem stanju nego što se procjenjivalo.

Osim toga, ponovljeno produljenje roka posljedica je i pandemije covida-19.

Kako je za Hinu rekla ravnateljica bolnice dr. Irena Hrstić, iako se bolnica djelomično koristi zadnje dvije godine, čin svečanog otvorenja treba svima koji su bili sudionici u tom procesu.

- Ovu bolnicu gradilo je svih 1300 ljudi, a ne jedna osoba, jer smo svi, barem u jednom djelu segmenta bili u to uključeni - podsjetila je i dodala da je Opća bolnica u Puli u prosincu 2021. dobila uporabnu dozvolu za cjelokupan projekt.

U sklopu nove bolnice smjestila se suvremena stacionarna bolnica s deset operacijskih dvorana i deset postelja u šok-sobama, rađaonica s tri boksa i jednom operacijskom dvoranom za hitne slučajeve, prva pomoć sa 16 postelja, patologija s tri stola za obdukciju, bolnička ljekarna i laboratorij, zatim dnevna bolnica sa 71 posteljom, dvije operacijske dvorane za tzv. dnevnu kirurgiju te poliklinike s 80 specijalističkih timova i 47 liječničkih ordinacija.

Osim toga, pod istim krovom su i nuklearna medicina te gama-dijagnostika, fizikalna medicina i centar za dijabetes i onkologiju.

- Nova pulska Opća bolnica je na ponos svih nas, a posebice na radost svih djelatnika i pacijenata, kojima i ovom prilikom zahvaljujem što su imali razumijevanja tijekom proteklih sedam godina, koliko je trajala izgradnja - istaknula je dr. Hrstić.

Dodala je kako prema popisu stanovništva iz 2021. Istarska županija ima 195.237 stanovnika pa bi se moglo reći da i toliki broj osiguranika gravitira toj zdravstvenoj ustanovi.

- Naravno da se može očekivati da će pacijenti iz područja koja su uz granicu s Primorsko-goranskom županijom prije potražiti zdravstvenu uslugu u bližoj bolnici, KBC-u Rijeka, pa se okvirno može reći kako Općoj bolnici u Puli gravitira oko 160 tisuća osiguranika dok se tijekom turističke sezone broj potencijalnih korisnika udvostručuje - istaknula je ravnateljica Hrstić.

Dodala je kako nova pulska bolnica po funkciji akutna bolnica, po vrsti opća bolnica, a po kategoriji županijska bolnica.

Cjelokupna investicija iznosi 796,2 milijuna kuna s PDV-om, od čega je 746,4 milijuna kuna osigurano kreditima (komercijalna banka i HBOR), 34,4 milijuna kuna su nepovratna financijska sredstva Europske unije, 11,3 milijuna kuna decentralizirana financijska sredstva, 2,7 milijuna kuna donacijska sredstva, a 1,4 milijuna kuna izdvojila je Istarska županija.

Vraćanje kredita je u obvezi Vlade i Istarske županije u omjeru 75 prema 25 posto.

Na svečanom otvorenju sudjelovat će predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministar zdravstva Vili Beroš, prenosi N1.

Hina