Istarskom maslinovom ulju Tonin, Flos Olei je ove godine dodijelio 96 bodova

VODNJAN - Flos Olei preporuča uživanje u nagrađenom ulju uz predjela od morskih plodova, salatu od rajčice, juhe od mahunarki, pečeni krumpir, kozji sir i riblja jela.

Obitelj Pastrovicchio brine se o 1500 stabala smještenih na površini od šest hektara. U posljednjoj berbi ubrano je 55 kvintala maslina, od kojih je dobiveno nešto više od devet hektolitara maslinovog ulja.

Naporan rad i strpljivost navode kao ključne čimbenike zaslužne za dugogodišnji uspjeh u proizvodnji maslinovog ulja, ali i vina. Na jednom od nasada posađen je vinograd u masliniku.

Tako se na istome mjestu isprepliću vinova loza, sorta malvazija i vodnjanska starinska buža. Antonio Pastrovicchio je na taj način želio odati počast precima svoje obitelji kao i brojnim generacijama koje su prakticirale sadnju maslinika zajedno s vinogradima.

Njihovom ekstra djevičanskom maslinovom ulju Tonin - Buža, vodič za ekstradjevičanska maslinova ulja Flos Olei, ove je godine dodijelio 96 bodova, prenosi Maslinar.

Nagrađena Buža ima intenzivnu bistru zlatno-žutu boju s blagim zelenim nijansama. Aroma je bogata voćnim notama srednjozrele rajčice, jabuke i banane s naznakama bosiljka, metvice i peršina. Ulje ima kompleksan okus boba i celera. Gorčina je jasna, a pikantnost izrazita i harmonična.

Flos Olei preporuča uživanje u nagrađenom ulju uz predjela od morskih plodova, salatu od rajčice, juhe od mahunarki, pečeni krumpir, kozji sir i riblja jela.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Ove godine bit će uspostavljen Katastar maslinika
Odbor za maslinarstvo Hrvatske poljoprivredne komore održao je 24. siječnja 2023. godine sastanak sa ministricom poljoprivrede Marijom Vučković i njezin suradnicima, na kojem se razgovaralo o budućim natječajima u sektoru maslinarstva, problematici dokazivanje ekstra djevičanskog ulja (vezano uz pot…