Istarski župan Miletić: “Nije istina da je sustav spašavanja na moru u Istri potpuno zakazao!”

Istarski župan Boris Miletić za portal Istra24 komentirao izjave jedne od putnica Magdalene Vodopije koje su se nanizale na istarski sustav spašavanja na moru, a koji je, kako tvrdi, u potpunosti zakazao tijekom havarije jedrilice Canarino Furioso.

– Nije istina da naši građani ne mogu računati na pomoć od strane sustava. Sustav civilne zaštite u Istarskoj županiji funkcionira najbolje u Hrvatskoj i to je više puta rečeno na stručnim skupovima. A što se tiče havarije jedrilice, nadležan je Nacionalni centar za traganje i spašavanje koji je bio obaviješten. Da su oni proslijedili tu obavijest istarskoj civilnoj zaštiti koja ima kontakte s roniocima, siguran sam da bi reakcija bila puno brža – kazao je Boris Miletić te još nekoliko puta naglasio da Civilna zaštita Istre nije nadležna za traganje i spašavanje na moru, već je ono u nadležnosti Nacionalnog centra koji je reagirao dalje prema Lučkoj kapetaniji.

– Da je Centar reagirao prema Stožeru, a ne prema Kapetaniji, siguran sam da bi pomoć pristigla na mjesto nesreće za manje od sat vremena, naglasio je.

Upitan za komentar na slabu organizaciju i nereagiranje Lučke kapetanije, zbog čega su dvije žene u ledenom moru na pomoć čekale dulje od tri sata, odgovara:

– To nije moja ingerencija niti ingerencija Županije. Pritom vas molim da takva pitanja postavljate na tome predviđenim mjestima – oštar je bio Miletić.

Još se jednom dotaknuo rada Stožera civilne zaštite Istarske županije naglasivši da se radi o jednom od najuspješnijih u Hrvatskoj.

– Stožer je više puta uspješno reagirao na nepredviđene situacije. Sjetimo se samo da se Istra dolaskom pandemije u Hrvatsku prva zatvorila, a i najduže je za vrijeme pandemije ostala označena kao zelena regija – kazao je Miletić.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

U Havariji kod Istre, skiper je bio iskusan, a jedrilici puknuo bulb na kobilici