Istarski vinari ponovno otvaraju vrata svojih podruma

Nakon više od godinu dana od pojave pandemije i zatvaranja svih manifestacija u Hrvatskoj i svijetu, život se barem djelomice vraća u normalu. Nacionalni stožer civilne zaštite najavio je popuštanje restriktivnih mjera, a toj su se najavi, osobito pred turističku sezonu, razveselili svi ugostitelji, uključujući i vinare. Posebno oni u Istri koje je koronavirus prošle godine prisilio da privremeno zatvore svoja vrata svim ljubiteljima vinske kapljice. No ovu nedjelju s veseljem očekuju goste na tradicionalnoj eno manifestaciji – „Wine day – Dan otvorenih vinskih podruma“.

21. izdanje Wine daya – Dana otvorenih vinskih podruma održat će se 30. svibnja 2021. od 10 do 19 sati na području cijele Istre i uz poštivanje svih epidemioloških mjera. Posjetitelji će moći razgledati 57 vinarija iz šest istarskih klastera: Sjeverne Istre (s najvećim udjelom vinarija), Poreštine, Središnje Istre, Istočne Istre, Rovinjštine i Južne Istre, koje će mahom nuditi najpoznatije sorte vina, od Istarske malvazije, Terana, Muškata, Merlota, Cabernet Sauvignona do odličnih kupaža i brojnih drugih sorti, kao i pobjednička vina s posljednje 27. izložbe Vinistra. Ove godine četiri će vinarije pored vina, posjetiteljima nuditi i žestice iz vlastite proizvodnje, a dvoje proizvođača isključivo jaka alkoholna pića. Od 57 vinarija koje sudjeluju u vinskom eventu, njih sedam naplaćivat će degustaciju – po tri vinarije s područja sjeverne Istre i Poreštine te jedna s područja Rovinja.

Foto: Pixabay

Organizatori ističu kako je zbog epidemioloških mjera broj mjesta u vinskim podrumima ograničen pa se posjeti vinarijama moraju najaviti i rezervirati. U suprotnom, bez potvrđene rezervacije nećete moći u obilazak i kušanje vina.

Degustacija i posluživanje biti će mogući isključivo na otvorenom prostoru. Dozvoljen je obilazak vinskih podruma u manjim skupinama do 25 osoba, uz obvezu primjenjivanja svih epidemioloških mjera poput nošenja zaštitne maske u zatvorenim prostorima, a na otvorenom također u slučaju nemogućnosti održavanja propisanog razmaka.

Wine day svojevrsna je uvertira u veliki vinski događaj Vinistru koji će se održati u Poreču od 18. do 20. lipnja ove godine, no za razliku od prethodnih izdanja, na otvorenom prostoru.

K.B.