Istarski vatrogasci imali više od 40 intervencija zbog nevremena i jake kiše

PULA - Uslijed nevremena koje je zahvatilo zapadni dio Istre vatrogasci bilježe povećan broj tehničkih intervencija.

Do sada je odrađeno oko 40 intervencija koje su se uglavnom odnosile na uklanjanje grana s prometnica i ispumpavanje vode iz poplavljenih objekata.

- Nevrijeme koje je zahvatilo područje Rovinja, Poreča, Buja i Novigrada srećom je bilo slabijeg intenziteta od najavljenog. Nije bilo jakog vjetra, ali je pala velika količina oborina zbog čega je došlo do plavljenja objekata, a na nekim mjestima je došlo i do odrona, ali su prometnice ostale prohodne. U sanaciji sudjeluju vatrogasci javnih vatrogasnih postrojbi Umag i Poreč te dobrovoljna vatrogasna društva s ovog područje - rekao je za HRT zapovjednik Vatrogasne zajednice Istarske županije Dino Kozlevac.

Prema podacima istarskog meteo portala Istramet na dijelu zapadne Istre palo je lokalno i do 100 milimetara kiše a središte ciklone trenutno je u Ligurskom moru (Genovski zaljev).

Na području Umaga pao je više od 60 mm kiše, u Novigradu i Taru više od 75 mm, a u dva sata zabilježeno je čak deset tisuća munja.

U Puli se podigla razina mora, pa su automobili u prvom redu do mora "lagano zaplivali", dok je istovremeno, izražen kišni val uz prolazno izražen vjetar zabilježen na potezu od Poreča do Umaga gdje je palo do 25 mm kiše.

U nastavku dana očekuje se slično vrijeme, a uslijed približavanja ciklonalnog centra glavninu nestabilnosti tek se očekuje, ističe se.

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

Civilna zaštita: “Na moru kod Istre formira se novo grmljavinsko nevrijeme”
Nakon tjedna nesnosnih vrućina, u Istru je već stigla najavljena promjena vremena i jaka kiša. Kod Rovinja se pojavila velika pijavica. Prijepodne je u Umagu, primjerice, izmjeren pad temperature zraka s 28 na 20 Celzijevih stupnjeva. Tijekom cijelog poslijepodneva u dijelovima Istre pada jak…