ISTARSKI SVEMIRSKI PROGRAM Kod Cresa se traže bespilotne letjelice koje su upravo sletjele iz stratosfere

PULA/POROZINA – Histrion 108 i 110, autonomne su bespilotne letjelice, koje su u ponedjeljak u 16:02 sati poletjele iz Pule u područje bliskog svemira. Letjelice su uspješno obavile svoje misije ali se slijetanje, zbog veće dosegnute visine od predviđene, dogodilo u more između Istre i Kvarnera, tek nešto sjevernije od linije kojom prometuje trajekt Brestova – Porozina.

– Molimo sve koji mogu pomoći u pronalasku letjelica u moru da obrate pažnju na dva krilata objekta dužine 65 cm. Letjelice na sebi imaju jaka navigacijska svjetla (crvena, zelena i bijela). U slučaju da ih uočite javite nam povratnu informaciju – poručuje voditelj Istarskog svemirskog programa astronomske udruge Vidulini, Marino Tumpić.

Na karti naslovne slike je zabilježena lokacija gdje je letjelica sletjela, a podatak o drugoj lokaciji je zadnji kontakt s njom, pa se lako može pratiti njena putanja. Trumpić kaže da letjelice nisu hermetički zatvorene, pa su zbog prodora mora prestale odašiljati signal. No s obzirom na to da su nepotopive, sigurno nisu potonule i svakako je važno dojaviti ako ih pronađete.

Foto: Marino Tumpić

Udruga Vidulini pokrenula ovaj projekt 2009. godine, i prvi je ovakve vrste u Hrvatskoj. Tada su poslali prvu sondu koja je uspješno odradila svoju misiju u svemiru i spustila se na Zemlju donoseći zanimljive podatke. Još 2000. godine kroz radionice osnovnih škola u Kanfanaru i Žminju pažnju učenika privukle su svemirske tehnologije. Nakon mnogih eksperimenata, donesena je odluka o realizaciji istarskog svemirskog programa. Iako se u svemir ne šalju goleme rakete kao one NASA-ine iz Cape Canaverala, ovo je veliki znanstveni uspjeh kojem bi podršku svakako trebale dati najviše hrvatske institucije, kao resorno Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Bespilotne letjelice su dizajnerski i tehnički projektirane od strane Astronomske udruge Vidulini (Petar Gljušćić, Darije Herceg, Vasilije Ristović). Izrađene su tijekom prošle školske godine u Industrijsko-obrtničkoj školi Pula na Vidikovcu. Na letjelicama je radilo gotovo stotinu i pedeset učesnika različitih profila struke, uzrasta, znanja i iskustva iz šest škola, četiri srednje škole, pet sveučilišta, tri istraživačka instituta, 19 tvrtki, jedne akademije, te još jedanaest drugih organizacija. Gotovo stotinjak različitih modula nalazi se u letjelicama koji osiguravaju sigurno polijetanje i prizemljenje na pogodnu lokaciju za pronalazak i spašavanje letjelica te daljnju evaluaciju prikupljenih podataka odnosno eksperimenata.

Teretni prostor u obje letjelice koristi se za smještaj raznih uređaja za eksperimente iz područja astronomije, fizike, kemije, biologije, agronomije, elektronike.  Tako sonde iz programa Histrion u bliskom svemiru prikupljaju podatke o temperaturi, atmosferskom tlaku, vlažnosti, UVA i UVC zrakama, radijaciji, ili registriraju radiovalove koji stižu od Sunca i drugih zvijezda, svi su ti podaci itekako korisni i značajni za daljnji razvoj tehnologije. Do sad je odrađeno osam uspješnih misija.

Kolege iz Regional Expressa snimili su jučer lansiranje Histriona.

Jurica Gašpar