Istarski maslinari: Ulja će biti dovoljno, njegova kvaliteta prvorazredna ali i cijena paprena

Očekivanja istarskih maslinara su unatoč nezapamćenoj suši, velika. Masline su zdrave, ploda ima dovoljno, a prve kapi ovogodišnjeg ulja nagovještavaju proizvod svjetske klase. No za litru ekstradjevičanskog maslinova ulja trebat će posegnuti dublje u džep i izdvojiti poveći iznos.

U maslinike na jugu Istre ušli su prvi berači. Plodovi se sa stabala skidaju s pomoću ručnih tresača.

- Lijepo je. Maslina ima. Lijepo nam je raditi, imamo lijepo vrijeme. Uživamo u tome - rekla je beračica Marija Cetina.

Nezapamćena suša nije smanjila urod, a plodu su pomogle i nedavne kiše. Kada je riječ o urodu, očekuje se prosječna godina.

- Beremo s deset tresača. Tako da dnevno poberemo tonu i pol. Kada krene strojna berba, tada se to penje na četiri, pet, pa čak i do šest tona dnevno - naglasio je agronom Armando Miljan.

U nasadima obitelj Chiavalon ubire se rošinjola - autohtona sorta koja posljednjih godina prva dozrijeva. No zrioba je neujednačena.

- Dobro je što su na nekime lokacijama masline već zrele i dobre za berbu, neke su potpuno zelene, jer su tijekom suše bile pogođene nestašicom vode i malo su zaostale u fenofazi - istaknuo je maslinar iz Vodnjana Sandi Chiavalon.

I uljare su otvorile svoja vrata. Maslinari nose prve plodove na preradu.

- Lani ih je bilo malo, ništa. Ovo ljeto je duplo više nego lani - kazao je Zlatko Ivančić, Vodnjan.

Ulja će biti dovoljno, a njegova kvaliteta prvorazredna

- Jako su aromatična ulja. Polifenoli su visoki, što govori da je ovo zdrav proizvod, a ne samo začin - dodao je Chiavalon.

Zbog rasta cijena energenata, i cijene maslinova ulja lete u nebo.

- Sad je litra flaširanog ulja 180 kuna. Znači maksimalno bi moglo doći na dvjesto. To govorim otprilike, jer nikad nismo sigurni što donosi sutra - poručio je Livio Belci, maslinar, Vodnjan.

No plasman vrhunskog ulja ne bi trebao biti problem.

- Naša proizvodnja je oko trideset tisuća litara ulja kako koje godine to je neki prosjek. A sve se proda. Otprilike u kolovozu ostanemo bez - rekao je direktor Agroprodukta, Vodnjan Aleksandar Bašić Palković.

Kupci dolaze iz cijele Europe. No poskupljenje maslinova ulja moglo bi negativno utjecati na potrošnju kod domaćih ljudi, piše HRT.

I.G.