Istarska županija na vrhu po rastu broja zaposlenih na kraju prošle godine

PULA - Najnoviji podaci Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje pokazuju da je Istarska županija na samome vrhu po rastu broja zaposlenih na kraju prošle godine. U usporedbi s prosincem 2021. imala je rast od 4,61 posto.

Kako je u današnjem priopćenju istaknuo istarski župan Boris Miletić, nakon dvije krizne godine zbog pandemije covida-19, zaustavljen je negativni utjecaj na gospodarstvo i druga područja života, "što svakako veseli".

- Istarska županija kontinuirano pruža potporu našem gospodarstvu, pa smo tako prošle godine raspisali dva javna poziva za dodjelu potpora istarskim poduzetnicima, konkretno - jedan s ciljem poticanja konkurentnosti i razvoja IKT sektora, a drugi za poticanje digitalne transformacije malih i srednjih poduzetnika - naveo je Miletić.

Osim toga, podsjetio je, županija je dodijelila potpore u poljoprivredi i financijska sredstva za projekte i programe iz područja poljoprivrede, šumarstva, lovstva, ribarstva i vodnoga gospodarstva.

Za ovu godinu, župan najavljuje dodjelu nepovratnih financijskih potpora za poticanje razvoja poduzetništva te certificiranje procesa, proizvoda ili usluga iznimne kvalitete proizvedenim ili pruženim na području Istarske županije, a sve radi jačanja konkurentnosti gospodarskog sektora. Također, predviđene su i potpore za zapošljavanje osoba s invaliditetom te za poticanje razvoja IKT sektora.

Za to je osigurano više od 320 tisuća eura, a u 2023. godini nastavit će se dodjela zajmova preko županijskog Fonda za razvoj poljoprivrede i agroturizma Istre, za što je osigurano 2,5 milijuna eura, te dodjela nepovratnog novca za sufinanciranje projekata/programa iz područja poljoprivrede, šumarstva, ribarstva i vodnoga gospodarstva u iznosu od 348 tisuća eura.

Nastavlja se program dodjele direktnih potpora u iznosu od 200 tisuća eura za OPG-ove, samoopskrbna poljoprivredna gospodarstva (SOPG), obrte, trgovačka društva, udruge i zadruge registrirane za obavljanje poljoprivredne djelatnosti sa sjedištem i proizvodnim površinama na području županije, prenosi Index.

Hina

PROČITAJTE JOŠ:

Većina stanovnika Hrvatske ne radi
Većina radno sposobnog stanovništva u Hrvatskoj ne radi, pokazuju najnoviji podaci Državnog zavoda za statistiku. Samo 49.2 posto radno sposobnog stanovništva je zaposleno, 47.3 posto se broji kao neaktivno stanovništvo, a nezaposlenih je 3.5 posto. Najveća zaposlenost je u Sjevernoj Hrvatskoj (54.…