Istarska uljara lansirala cocktail na bazi maslinovog ulja

VODNJAN – EWOO WORLD RANKING 2021. ponovo je proglasio STANCIJU ST. ANTONIO d.o.o. najnagrađivanijim gospodarstvom za maslinova ulja u Hrvatskoj, te su ove godine osvojili nagradu i za najnagrađivanije maslinovo ulje u Hrvatskoj.

Tim povodom predstavljen je Cocktail San Antonio kojemu je jedan od sastojaka i ekstradjevičansko maslinovo ulje, a kreiran je specijalno za ovu prigodu. U uljari San Antonio u Vodnjanu  proizvode se najviše rangirana ulja, a samo u prošloj godini okrunjena su mnoštvom nagrada na svjetskoj razini.

Njihov cocktail s okusom ekstradjevičanskog maslinovog ulja iskorak je u nešto potpuno drugačije. Na ideju su došli sasvim slučajno kada su se direktor uljare San Antonio, Marijan Marjanović i profesionalni barmen Davor Kaić upoznali na tečaju za sommeliere maslinovih ulja u Vodnjanu, no krenimo redom.

Davor Kaić radi u turističkom sektoru kao profesionalni barmen već 20 godina. Završio je vodeću školu za barmene „EBS ROMA“ u Rimu, te je svoju karijeru započeo u hotelu Esplanade u Zagrebu. Kasnije je karijeru nastavio u Hotelu San Canzian, nedaleko od Buja. Upravo tamo se zaljubio u Istru i odlučio ostati, te iskoristiti prilike koje Istra pruža. Davor je svoju karijeru tako nastavio u hotelu Monte Mulini u Rovinju, gdje je i trenutno zaposlen. Odlučio se iskušati u nečem novom te je upisao tečaj za sommeliera maslinovih ulja u Vodnjanu gdje je upoznao direktora uspješne vodnjanske uljare San Antonio.

Foto: Promo

– Kako smo oboje pohađali tečaj, spojila nas je ljubav prema maslinovom ulju! Ta nas je ljubav potaknula na međusobnu kreativnost i nadogradnju vlastitih iskustava. Htjeli smo spojiti maslinovo ulje u jednu drukčiju priču, na posebniji način,  a rezultat je ideja po kojoj smo napravili ovaj poseban cocktail. Razmišljanja su išla u tom smjeru da cocktail bude napravljen na bazi maslinovog ulja, a da se okusi i miris maslinovog ulja ne izgubi – poručio nam je Davor Kaić.

Cocktail je bazično rađen na jednostavnim sastojcima, dok je izrada i  postupak pripreme dosta kompleksan i zahtjevan. U cocktailu je korišteno maslinovo ulje sorte Leccino koje je izuzetno svježeg i aromatičnog okusa. Miriše na sam plod masline i pokošenu travu, umjerene je gorčine i pikantnosti, a samo ulje daje lijep karakter cocktailu koji je sukladno i prilici dobio naziv San Antonio!

Foto: Promo

Ovim cocktailom nazdravili smo u Puli u Caffe baru Dvojka i imali smo ga prilike prvi degustirati te upitati Marjanovića, po čemu su to najbolji?

– Najbolji smo jer smo osvojili najviše bodova na inozemnim natjecanjima koja sudjeluju u EWOOWR. Na pet različitih natjecanja osvojili smo 27 nagrada, ili ukupno 765.25 bodova. Ulje s najviše bodova, ISTARSKA BJELICA također je naše na što smo iznimno ponosni – istaknuo je Marijan Marjanović direktor ove uspješne uljare.

Ova klasifikacija dio je Svjetske rang liste Svjetske udruge novinara i pisaca. Svjetska ljestvica EWOO neprofitna je ljestvica stvorena kako bi potrošačima promovirala najnagrađivaniji EWOO u svijetu. Nagrađuje ulja koja su sudjelovala u svijetu na bilo kojem natjecanju održanom tijekom 2021. godine za koje smatra da je na međunarodnoj razini. Svake godine objavljuje se popis rangiranih.

– Naš neprestani rad i usavršavanje, vrhunska tehnologija i personalizirani pristup svakom maslinaru dali su ove godine posebno vrhunske rezultate. I kad nam se 2021. bližila kraju i kada smo mislili da je sve napravljeno, posloženo i da nas više ništa neće iznenaditi desila se još jedna u nizu super pozitivnih stvari kao rezultat neprekinutog rada- zaključio je Marjanović.

I.B.