Kome vjerovati? TZ Istarska: "Istra je u plusu!" vs. TZ Istarska: "Skoro sve istarske destinacije su u minusu!"

Turistička Istra može biti zadovoljna, jer u dosadašnjem dijelu godine bilježi odlične rezultate. Sveukupno imamo za 4% bolji rezultat u dolascima: 3,7 milijuna (+ 160.000 dolazaka) te 2% bolji rezultat u noćenjima: ukupno 22,3 milijuna (+ 450.000 noćenja) u odnosu na prethodnu godinu, stoji u priopćenju koju je na našu adresu poslao Denis Ivošević, direktor Turističke zajednice Istarske županije. Istodobno, Jutarnji list, tportal i Hina, pozivajući se na rezultate iste te Turističke zajednice, kažu da su skoro sve istarske destinacije u minusu!

Istarska turistička zajednica u priopćenju za Morski HR: "Sve je super i sve je za pet"

- Istra je jedina primorska turistička regija u Hrvatskoj koja je u 2022. godini ostvarila bolji rezultat nego rekordne 2019. godine. U odnosu na 2019. imamo plus od 5% u noćenjima. Dakle i u odnosu na 2022. i na 2019. Istra bilježi pozitivan rezultat fizičkih pokazatelja - kazao je Denis Ivošević u priopćenju za Morski

U ocjeni ove godine treba spomenuti da su svi plusevi ostvareni u hotelskom i kamping segmentu, koji je ujedno i najdohodovniji segment turizma u našoj zemlji. Hoteli su u dosadašnjem dijelu godine realizirali 5,6 milijuna noćenja: 5% povećanje (+ 235.000 noćenja), a kampovi  8,4 milijuna noćenja: 2% povećanje (+170.000 noćenja).

Svima nam je dobro poznata činjenica da je Istra dostigla gotovo 500.000 postelja raspoloživog kapaciteta, a da smo ove godine imali najveći dnevni rekord od 311.000 prijavljenih gostiju, što znači da skoro 190.000 gostiju nije nigdje evidentirano u sustavu prijave, ali da ih naša infrastruktura itekako osjeća: i opskrba vodom, strujom, odvoženje otpada pa do problematike vijabilnosti svake pojedine destinacije u Istri, parking, plaže…

Uz agresivnu gradnju nekretnina namijenjenih kratkoročnom turističkom najmu to predstavlja  glavne izazove budućeg ukupnog, ne samo turističkog razvoja Istre - stoji između ostalog u priopćenju ITZ-a, gdje se ne da naznačiti nikakav minus.

Istarska turistička zajednica: "Sve istarske destinacije su podbacile"

Sve velike istarske turističke destinacije, osim Umaga, trenutačno su u minusu, a čak je deset posto manje noćenja njemačkih gostiju u Istri, piše u utorak Jutarnji list, a prenose Hina i tportal.

Turistički su to podaci Turističke zajednice Istre do 20. kolovoza. Oni kažu da je lanjski turistički kolovoz u Istri do 20. u mjesecu bilježio nešto bolje rezultate nego ove godine.

Naime, prema posljednjim statistikama Turističke zajednice Istarske županije, Istra je u dosadašnjem dijelu kolovoza zabilježila dva posto manje noćenja (5,8 milijuna) i jedan posto manje dolazaka (789 tisuća).

Rovinj ima četiri posto manje noćenja, Medulin čak sedam, Poreč dva, Pula je na razini prošle godine. Umag je u plusu za tri posto. Hoteli, privatni smještaj i kampovi na istoj su razini. Svi redom imaju manjak noćenja od dva posto.

U špici sezone u Istri su ove godine podbacili Nijemci, najznačajnije emitivno tržište, te dosad imaju čak deset posto manje noćenja nego lani. U minusu od osam posto je Nizozemska, dva posto Italija, a jedan posto Češka.

S druge strane, pet posto je više noćenja Austrijanaca i šest posto više Slovenaca. Ugodno su iznenadili Poljaci porastom noćenja od 17 posto i Mađari porastom od 25 posto. Dosta je i rumunjskih turista te su u Istri zabilježili čak 42 posto više noćenja nego lani.

QuizMaker

D.G.