Istarska općina zabranila gradnju kuća s ravnim krovovima

Kosi krovovi, ožbukana fasada i škure dio su tradicijske gradnje u Istri. No, moderna gradnja u ruralnom prostoru uzima sve više maha. Iz općine Pićan kažu da je to neprihvatljivo pa su prostornim planom odredili da je na obiteljske kuće obavezno postaviti kose krovove.

- Nekako smo htjeli zaštiti tradicionalnu izvornu gradnju da stambene građevine mogu imati maksimalno 30 posto tlocrta zgrade ravno kao neke mansarde i terase - rekao je za HRT Dean Močinić, načelnik Općine Pićan.

Ravni krovovi i dalje su dopušteni na turističko-ugostiteljskim objektima i poslovnim zgradama. "Recimo, jedan automehaničar ili jedna stolarija mogu imati ravni krov", rekao je.

Slijedili su primjer iz Općine Barban.

- Te mjere arhitektonskog plana koje se nalaze unutar našeg prostornog plana određuju i boje fasade, određuju smjerove sljemena krovova i nužnost korištenja tradicionalnih materijala od kamena, crjepova, sve ono što čini naš prostor onakvim kakav jest - istaknuo je Dalibor Paus, načelnik Općine Barban.

Struka smatra da treba ići korak dalje - voditi računa i o rasporedu gradnje, odnosno broju građevina u prostoru.  

- Sada imamo primjer malih općina u Istri i Dalmaciji koje su zapravo manje od naselja kompleksa apartmanskih kuća i kuća za odmor - govori Breda Bizjak, predsjednica društva arhitekata Istre.

Zaštita tradicijske gradnje korak je pri očuvanju identiteta mjesta. Identiteta koji nam polako nestaje u preizgrađenosti, ne samo urbanih već i ruralnih prostora u Istri.

D.G.