Iskra brodogradilište Šibenik ugovorilo gradnju plutajućeg doka u Ukrajini i krenulo u najveću stratešku investiciju do sad

ŠIBENIK/KIJEV – „Iskra brodogradilište Šibenik” potpisalo je danas u Kijevu s ukrajinskim državnim brodogradilištem „Pallada” iz Khersona ugovor o izgradnji novog plutajućeg doka dugog 120 metara, širokog 32 metra, s kapacitetom dizanja brodova do 5000 tona.  Novi dok omogućit će servisiranje gotovo čitave trajektne flote „Jadolinije”, svih brodova HRM-a, uključujući i budući vanobalni ophodni brod, te luksuzne jahte duljine preko 100 metara.

Ugovor su u sjedištu  ukrajinskog vojnog koncerna „Ukronboronprom” potpisali Roko Vuletić, u ime „Iskra brodogradilišta Šibenik” i Yevhen Alkhimov direktor brodogradilišta „Pallada”. Taj koncern upravlja svim tvrtkama aktivnima u ukrajinskoj vojnoj industriji koje su aktivno sudjelovale u višemjesečnim pregovorima o realizaciji ovog ugovora. Prema tom ugovoru dok će biti izgrađen u roku od 13 mjeseci, a potom će remorkerima biti dotegljen iz Crnog mora u Šibenik, a  bit će instaliran na lokaciji postojećeg doka koji izgrađen 1924. godine i u službi je već 98 godina.

Foto: Iskra

– Izgradnja novog doka dugog 12o metara i nosivosti 5000 tona, koji će zamijeniti stari dug 70 metara i nosivosti 1500 tona, najveća je i najvažnija investicija u šibensku brodogradnju u proteklih stotinu godina. Riječ je o strateškoj investiciji koja će omogućiti snažan razvoj šibenskog brodogradilišta, povećanje njegovih remontnih kapaciteta i unapređenje kvalitete usluga. Novi dok bit će izgrađen u kombiniranoj tehnologiji armirano betonskog pontona i čelične konstrukcije čime će se značajno produljiti njegov životni vijek te smanjiti troškovi održavanja u odnosu na tehnologiju isključivo čelične konstrukcije. Građen je u skladu s najvišim ekološkim standardima te će imati ugrađene tankove za prikupljanje otpadnih voda i štetnih tvari koje nastaju prigodom radova na brodu. Upravljanje dokom je potpuno digitalizirano i svim se njegovim funkcijama upravlja putem računalnog sustava – kaže Roko Vuletić, član Uprave „Iskra brodogradilišta Šibenik”.

Foto: Iskra

Ukrajinsko brodogradilište „Pallada”, kojem je „Iskra brodogradilište Šibenik” povjerilo posao izgradnje svog novog plutajućeg doka,  renomirani je specijalizirani graditelj plutajućih dokova. Osnovano je 1936. godine, a do sada je izgradilo više od 90 plutajućih dokova za brodogradilišta širom svijeta, a koriste ih i hrvatska brodogradilišta.  Dok će biti građen pod nadzorom Hrvatskog registra brodova te će od prvog dana biti registriran pod hrvatskom zastavom.

Foto: Iskra

Izgradnja novog plutajućeg doka bit će prvi i najvažniji korak velikog investicijskog plana slovenske „Iskre”, koja je brodogradilište preuzela 2019. godine, koji uključuje niz strukturnih ulaganja u šibensko brodogradilište. Riječ je o obnovi i modernizaciji objekata i infrastrukture, nabavi nove opreme za brodogradnju, povećanje kapaciteta te podizanje energetske učinkovitosti. U cilju bolje energetske učinkovitosti i uporabe ekološki podobnih obnovljivih izvora energije već je pripremljen projekt gradnje solarne elektrane na krovovima zgrada Iskra brodogradilišta Šibenik nazivne snage 1,1 MW, a za početak realizacije čekaju odluku Fonda za zaštitu okoliša.

Foto: Iskra

„Iskra” će samo u 2022. godini u hrvatske tvrtke u svom vlasništvu, „Iskra brodogradilište Šibenik” u Šibeniku i ELKA-u u Zagrebu koja je od nedavno dio „Iskre”, investirati preko 15 milijuna eura.

Foto: Iskra

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Iskra Šibenik i Tehnomont Pula grade 6 brzih brodova za hitnu medicinsku pomoć na otocima