IRAN PRIJETI: "Zatvorit ćemo Mediteran!"

Nije poznato kako to točno misle napraviti, no jasno je da prijete zbog situacije u Gazi. Odgovornima za, kako kažu, zločine osim Izraela, drže i SAD te njihove saveznike.

Zapovjednik Iranske revolucionarne garde jasno je zaprijetio kako bi,u slučaju nastavka "zločina" od strane SAD-a i njihovih saveznika u pojasu Gaze, moglo doći do zatvaranja Mediterana, javlja Reuters.

- Očekujte zatvaranje i blokadu Sredozemnog mora, tj. svih izlaza, pritom mislimo i na Gibraltar i ostale vodene puteve - izjavio je rekao je brigadni general Mohamed Reza Nakdi, jedan od ključnijih ljudi u Revolucionarnoj gardi.

Sve se ovo događa u svijetlu prepucavanja između Bijele kuće i Irana kojeg SAD drži duboko upletenim u situaciju s napadima Hutija na komercijalne brodove u Crvenom moru.

Nije jasno kako Iran, koji nema nikakav izravni dodir s Mediteranom, misli zatvoriti Sredozemno more. Za sad njihov zapovjednik govori u dosta nejasnim terminima i spominje "rađanje novih snaga otpora". Jedini kakav takav dodir s Mediteranom Iranci imaju preko Hezbollaha u Libanonu, no to je prilično daleko od samog Gibraltara.

J.T.