Invazivnu vrstu plavog raka, inače gastronomsku deliciju, potrebno je promovirati te uvrstiti na menije restorana i hotela

SPLIT - U sklopu 47. Praznika cvijeća 'Marulićev cvit - Split', održana je edukativna radionica "Za carskim stolom", u prostoru Dioklecijanovih podruma. Organiziralo ju je Udruženje obrtnika Split.

Na ovoj zanimljivoj radionici okupili su se ugostitelji koji već sada intenzivno pripremaju svoju ponudu za nadolazeću turističku sezonu.

Centralna tema ovogodišnje radionice bila je invazivna vrsta plavog raka te potreba da se ova biološki nepoželjna vrsta, istodobno gastronomska delicija, više promovira i uvrsti na menije restorana i hotela.

Prisutni ugostitelji imali su priliku kušati jelo pripremljeno od plavog raka, razmijeniti mišljenja i ideje o načinima kako ga najbolje prezentirati svojim gostima.

- Cijeli događaj obogaćen je predavanjem znanstvenika dr. sc. Miše Pavičića, koji je prisutne upoznao s ekologijom ove vrste, te istraživanjima koja provodi naš Institut - kazali su stručnjaci s Instituta za oceanografiju i ribarstvo.

I.N.