Institut za oceanografiju: “Potrebno je zaštititi rastilišta nedoraslih riba od štetnih ljudskih intervencija u obalnom prostoru”

Rastilišta nedoraslih riba posebna su priobalna područja koja omogućavaju ribljim vrstama opstanak, a ribarstvu stalnu obnovu resursa. Nažalost, mnoga priobalna staništa su pod povećanim okolišnim i antropogenim pritiscima i postoji nedostatak saznanja o uzročno-posljedičnim odnosima tih pritisaka na morski ekosustav. Utvrđivanje takvih odnosa između širokog raspona stresnih čimbenika i njihovih učinaka na razini jedinke, vrste ili zajednice u morskom ekosustavu bio je okosnica  projekta Intstituta za oceanografiju i ribarstvo #NurseFish (HRZZ-a). Kažu da se radi o vrlo teškom zadatku koji zahtjeva višestruke razine dokazivanja.

– Zbog slabe istraženosti ovakvih esencijalnih staništa, naša saznanja o tome gdje i kako rastu nedorasli stadiji većine ribljih vrsta još uvijek su manjkava, no ovim i budućim projektima moći ćemo bolje razumjeti ekologiju nedoraslih riba te u konačnici pomoći ribarstvu donijeti pravilnije mjere u cilju održivosti – pojašnjavaju iz splitskog Instituta iz kojeg su nakon tri godine intenzivnog praćenja nedoraslih zajednica i brojnosti riblje mlađi na različitim lokacijama, objavili rezultate u znanstvenom časopisu Frontiers in Marine Science.

Svaka međugodišnja promjena okolišnih uvjeta, npr. temperature i slanosti mora, ima potencijalni ekološki učinak na sastav i strukturu ribljih vrsta u pojedinom rastilištu.

– Ovim radom pokazali smo koliko su plitke priobalne vode u blizini ušća rijeka, kakve su naše priobalne uvale od Primoštena do Zadra, važna kao rastilišta, a ujedno i koliko su ta područja zbog većeg utjecaja kopna osjetljivija na promjene u okolišu u odnosu na „južnija“ područja od Ražnja do Dubrovnika – poručuju iz IZOR-a.

Klimatske promjene u obliku izrazito sušnih i vrućih ili kišnih i hladnih godina mogu predstavljati velik izazov ulasku i izlasku nedoraslih riba komercijalno važnih vrsta riba iz rastilišta i pridruživanju njihovim odraslim populacijama.

– Osim toga, iz prijašnjih istraživanja u projektu NurseFish pokazali smo koliko smo nasipavanjem obalnog područja ugrozili područja koja su povijesno prepoznata kao važna rastilišta riba – dodaju splitski znanstvenici i zaključuju:

– Kako bi bolje zaštitili riblje resurse bit će od velike važnosti nastaviti promatrati i istraživati zajednice riba u rastilištima, odnosno zaštititi esencijalna rastilišta od štetnih ljudskih intervencija u obalnom prostoru te pokušati obnoviti ona područja koja još uvijek imaju potencijala održavati prirodnu bioraznolikost i obnovu resursa.

I.B.