Institut za oceanografiju i ribarstvo održao radionicu za osnovnoškolce iz Supetra

SPLIT – U sklopu “Adriatic seaside festivala” koji se tijekom ovog mjeseca organizira na hrvatskoj i talijanskoj strani Jadranskog mora, na Institutu za oceanografiju i ribarstvo održana je radionica za djecu Osnovne škole Supetar s ciljem promicanja znanja o Jadranskom moru, podizanja svijesti o pitanjima okoliša i širenja kulturnih vrijednosti mora.

Veliki interes pokazali su mladi mozgovi za najveći planetarni ekosustav, o čijem zdravlju ovisi i naše zdravlje. Pa su tijekom obilaska Instituta aktivno sudjelovala u demonstraciji rada nekoliko laboratorija. Planktonskom mrežicom uzorkovali su morsku vodu i promatrali je pod mikroskopom, naučili su razlikovati alge od morskih cvjetnica.

Foto: Institut za oceanografiju i ribarstvo/Facebook

Isprobali su i opremu za podvodno snimanje, hranili su lubine i hobotnice te s oduševljenjem upijali informacije o njihovim osobitostima. Svako dijete je opipalo i uočilo razliku između sedimentnih i magmatskih stijena, a pratili su i demonstraciju obrade uzoraka školjkaša na tekućinskom kromatografu.

Osim onog znanstvenog, edukativnog dijela, supetarski osnovnoškolci su se nakon obilaska Instituta zabavljali izrađujući morske životinje od kolaža, vune i filca, a izradili su i veliki pano na hamer papiru na kojem su prikazali morsko dno s najčešćim stanovnicima mora.

“Adriatic Seaside Festival” dio je „European Marittime Day in my country 2022” a realizira se kroz projekt CASCADE u sklopu programa INTERREG CBC Italija – Hrvatska, sufinanciranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Hrvatski i talijanski projektni partneri kroz projekt organiziraju 100 događaja s ciljem promicanja znanja o Jadranskom moru, podizanja svijesti o pitanjima okoliša i širenja kulturnih vrijednosti mora.

K.B.