Institut Ruđer Bošković predstavlja biomolekule iz Jadranskog mora za inovacije u industriji

Institut Ruđer Bošković je najavio završnu konferenciju projekta "Bioprospecting Jadranskog mora", koja će se održati u petak, 13. listopada u zagrebačkoj Sveučilišnoj knjižnici.

Projekt BioProCro predstavlja veliki korak naprijed u razumijevanju bogatstva biološkog potencijala Jadranskog mora i njegove primjene u različitim industrijama. Tako su u sklopu projektnih istraživanja dobiveni novi antioksidativni spojevi za primjenu u prehrambenoj i farmaceutskoj industriji i to za poboljšanje kvalitete proizvoda i zdravlja ljudi. Također, dobiveni su spojevi s antitumorskim i protuupalnim svojstvima s potencijalom za razvoj novih lijekova i terapija, razvijeni su sustavi za kultivaciju biomase mikroalgi za sintezu novih bioaktivnih molekula i bioremedijaciju okoliša, a ostvaren je i prijenos znanja u gospodarstvo, što je dovelo do šest patentnih prijava.

Ovo su samo neki od uspješnih rezultata projekta BioProCro koja se od 2017. godine provode pod vodstvom dr. sc. Rozelindre Čož-Rakovac, a koja će uzvanicima predstaviti postignute rezultate i ostvarene suradnje s tvrtkama.

Projekt BioProCro je vrijedan 37 milijuna kuna, a po prvi put je okupio sve hrvatske istraživačke skupine koje istražuju bioaktivne spojeve izolirane iz morskih organizama u hrvatskom dijelu Jadrana. Tako su osim IRB-a, partneri na projektu Prehrambeno - biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Sveučilište u Rijeci, Kemijsko-tehnološki fakultet Sveučilišta u Splitu i Prehrambeno- tehnološki fakultet Sveučilišta u Osijeku.

Financijska sredstva za projekt dodijeljena su po pozivu za dodjelu bespovratnih sredstava 'Vrhunska istraživanja Znanstvenih centara izvrsnosti', financirana iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova te Europskog fonda za regionalni razvoj kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. Posredničko tijelo prve razine bilo je Ministarstvo znanosti i obrazovanja (MZO), dok je posredničko tijelo druge razine Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU).

D.G.