INSTITUT O POŠASTI U JADRANU: Nadamo se da neće uništiti inćune kao u Crnom moru

PULA – Institut za oceanografiju i ribarstvo na svojim Facebook stranicama objavio je seriju fotografija Mnemiopsis leidyi kod Pule. Rebraš, donešen balastnim vodama brodova čini ogromnu štetu hraneći se zooplanktonom, hranom za inćune i srdele. Problem je i njihovo rapidno razmnožavanje, jer ova vrsta to čini samooplodnjom. Najgore od svega je što su rebraši i mesožderi koji se hrane jajašcima i ličinkama ribe, pa posljedično mogu dovesti do kolapsa gospodarski najznačajnije riblje populacije Jadrana, od koje, od ribara do trgovaca i prerađivača, živi veliki broj ljudi.

Photo: Institut za oceanografiju i ribarstvo/Facebook

Iz Instituta pišu: “Mnemiopsis leidyi, planktonski organizam iz skupine rebraša prošlog je ljeta dosegao iznimnu brojnost na području Sjevernog Jadrana uključujući i zapadnu obalu Istre. Kod nas nije zavičajna vrsta, a porijeklom je iz zapadnog Atlantika. U Crnom je moru uzrokovao kolaps populacije inčuna zbog hranjenja njihovom mlađi, a nadamo se da se nešto slično neće dogoditi i kod nas.

Ovih smo ih dana fotografirali u blizini Pule. Kako su rebraši građeni od 97% vode, gotovo su potpuno prozirni pa je uz fotografiranje potrebna i značajna naknadna obrada slika da bi se istaknule nježne strukture, što je i ovdje napravljeno osim u jednom slučaju da vidite razliku.

Na njihovim trepetljikama dolazi do loma svjetla pa se one presijavaju u duginim bojama. U nekim slučajevima je spektar boja vidljiv na cijelom tijelu. Međutim, taj je rasap svjetla nastao u valovima na površini, a spektralni snop samo je prošao kroz rebraševo tijelo.”, stoji u opisu. Fotografije možete pogledati na Facebook stranicama instituta.

D.G.