Inicijativa za zabranu trgovine perajama morskih pasa u Europi

Građani Europske unije početkom veljače prošle godine su započeli inicijativu ‘Stop rezanju peraja – stop trgovini’ (eng. ‘ – ℎ ’).  U samo godinu dana prikupljeno je više od milijun potpisa!

Iako je uklanjanje peraja na plovilima u vodama EU-a zabranjeno i obavezno je iskrcavati morske pse s perajama prirodno pričvršćenima uz tijelo, apsurdno je da je Europska Unija zapravo jedna od najvećih izvoznika peraja i važno tranzitno čvorište svjetske trgovine perajama!

EU je bitan akter u iskorištavanju morskih pasa te se zbog nedovoljne učestalosti inspekcijskog nadzora na moru, morski psi se i dalje sakate, a peraje i dalje nezakonito zadržavaju, prekrcavaju ili iskrcavaju u EU.

– Cilj nam je zaustaviti trgovinu perajama u EU-u, uključujući uvoz, izvoz i provoz peraja koje nisu prirodno pričvršćene uz tijelo životinje. Budući da rezanje peraja sprječava djelotvornu provedbu mjera očuvanja morskih pasa, tražimo da se područje primjene Uredbe (EU) br. 605/2013 proširi na trgovinu perajama, tj. da Komisija predloži novu uredbu u kojoj će se izraz „s perajama prirodno pričvršćenima” odnositi i na sve oblike trgovine morskim psima i ražama u EU-u – poručuju iz inicijative, koju je na razini čitave EU u godinu dana podržalo više od milijun građana.

Pridružite se i Vi te svojim glasom zaustavite trgovinu perajama u EU-u, uključujući uvoz i izvoz peraja koje nisu prirodno pričvršćene uz tijelo životinje.

Peticiju možete potpisati OVDJE.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

VIDEO: GOROSTASNA PSINA U ISTRI – Druga najveća riba na planeti, rađa mlade od dva metra
Kod Krka ulovili morskog psa pa ga bacili jer se “teško reže” – Stručnjak: “Radi se o strogo zaštićenoj vrsti!”