INCIDENT KOD KRIMA Ruski brod udario u ukrajinski tegljač

Ukrajina je optužila Rusiju da je svojim brodom udarila u jedan od brodova na obali Krima, što je pojačalo tenzije između dviju država, javlja BBC.

Incident se dogodio u Azovskom moru s istočne strane krimskog poluotoka, koji je Rusija anektirala 2014. godine nakon čega su južne regije pale pod kontrolu proruskih separatista, prenosi Index.

Ukrajinska mornarica: “Otvoreno agresivna akcija” Rusa

Iz ukrajinske mornarice izjavili su kako je riječ o “otvoreno agresivnoj akciji” koja se dogodila kad su tri njihova broda krenula prema Mariupolu u Azovskom moru. Ukrajinski tegljač Yana Kapu pretrpio je oštećenje motora i vanjskih dijelova broda.

Rusi optužili Ukrajinu za provokacije

S druge strane, Rusi tvrde da su ukrajinski brodovi bili u njihovim vodama te su optužili Ukrajince za provokaciju. Savezna sigurnosna služba Ruske Federacije (FSB) izjavila je kako su dva ukrajinska ratna broda Berdyansk i Nikopol te tegljač nastojali “stvoriti konfliktnu situaciju u regiji”.

No Ukrajinci tvrde kako su obavijestili Ruse da će premjestiti svoje brodove prema Mariupolu te da njihovi potezi predstavljaju kršenje UN-ove konvencije o pravu mora.

Photo: Youtube/Screenshot

Posljednjih mjeseci sve veće tenzije na Krimu

Inače, posljednjih mjeseci sve je više tenzija na Krimu. Iako su se obje države obvezale na slobodan prolaz u Azovskom moru, Rusija je povećala svoju vojnu prisutnost i inspekcije, koje neki nazivaju i “ekonomskom blokadom” ukrajinskih luka u istočnom dijelu zemlje.

Otkako su se separatisti odvojili od Ukrajine u travnju 2014. godine, čemu je prethodila ruska aneksija Krima, više od 10.000 ljudi poginulo je u istočnim regijama Donjeck i Lugansk.

Ukrajina i Zapad optužuju Rusiju da je slala svoje trupe i naoružavala separatiste, no Moskva to poriče, premda priznaje da su ruski “volonteri” pomagali pobunjenicima

BBC, Index