INCIDENT IZNAD CRNOG MORA Američki dron srušen u kontaktu s ruskim lovcem

Ruski lovac sudario se s američkom bespilotnom letjelicom Reaper, prisiljavajući je da se sruši u Crno more, u incidentu, kojeg su američke snage nazvale "nesigurnim i neprofesionalnim" presretanjem.

U priopćenju američkog zapovjedništva za Europu, navodi se da se sudar dogodio nešto poslije 7 sati ujutro u utorak ujutro, kada su dva ruska borbena zrakoplova Su-27 doletjela do bespilotne letjelice MQ-9 Reaper iznad međunarodnih voda zapadno od Krima. U priopćenju se navodi da su ruski piloti nastojali omesti američki zrakoplov prije sudara, piše Guardian.

- Nekoliko puta prije sudara, Su-27 su izbacivali gorivo i letjeli ispred MQ-9 na nepromišljen, ekološki nesmotren i neprofesionalan način - navodi se u američkom priopćenju.

Jedan od ruskih boraca tada je udario u propeler drona "zbog čega su američke snage morale srušiti MQ-9 u međunarodnim vodama".

Američka bespilotna letjelica MQ-9 Reaper - Foto: Wikimedia

Glasnogovornik Pentagona, general-bojnik Patrick Ryder, rekao je da su ruski zrakoplovi bili u neposrednoj blizini drona oko pola sata, te da je Su-27 koji ga je udario vjerojatno oštećen.

Rusko ministarstvo obrane zanijekalo je postojanje bilo kakvog sudara i sugeriralo kako je dron, čija cijena iznosi do 32 milijuna dolara, srušen zbog lošeg postupanja pilota.

U priopćenju Europskog zapovjedništva upozorava se:

- Ove agresivne akcije ruskog zrakoplova opasne su i mogle bi dovesti do pogrešne procjene i nenamjerne eskalacije. Naš zrakoplov MQ-9 provodio je rutinske operacije u međunarodnom zračnom prostoru kada ga je presreo i udario ruski zrakoplov, što je rezultiralo padom i potpunim gubitkom MQ-9 - rekao je general James Hecker, zapovjednik američkih zračnih snaga za Europu i Afriku.

- Zapravo, ovaj nesiguran i neprofesionalan čin Rusa gotovo je uzrokovao pad oba zrakoplova - zaključio je.

Rusko ministarstvo obrane navelo je u priopćenju da njihovi lovci "nisu koristili oružje u zraku i nisu došli u kontakt" s američkom bespilotnom letjelicom.

D.G.