INA ignorira Vladinu odluku? Čak za 1,50 kn podigla cijenu plavog dizela! Ribari: "Dva dana ga nema za kupiti u Splitu, ni Šibeniku!"

Nevjerojatna situacija dogodila se nakon posljednjeg poskupljenja goriva od prije dva dana, uslijed odluke Vlade da ovaj put neće intervenirati u ništa, osim plavog dizela, čiju je cijenu zadržala na 8.49 kuna. Unatoč tome, INA je odlučila podići cijene, pa prema cjeniku kojeg imamo u posjedu, to gorivo od jučer košta čak 9,90 kn i to po veleprodajnoj cijeni!

S druge strane, plavog dizela u maloprodaji nema, barem u Šibeniku i Splitu, kaže nam naš suradnik i predsjednik Odbora za ribarstvo Hrvatske poljoprivredne komore, Petar Baranović.  

- Dakle dužni su smanjiti maloprodajnu cijenu, ali ne i veleprodajnu i to je paradoksalno. Svjedočimo situaciji koja je tragična. Bilo bi smješno da nije tako - komentirao je ovu situaciju Baranović.

- Vlada donosi uredbu koja ima zakonsku snagu i da kompanija koja još uvijek ima značajan udio državnog vlasništva se ponaša ovako i ignorira sadržaj vladine uredbe

Jasno je rečeno da plavi dizel ostaje blokiran na 8.49 kn i jasno je zašto, jer se radi o energentu koji direktno utječe na sposobnost poljoprivrede i ribarstva da proizvedu hranu. Isto tako utječe i na konačnu cijenu te hrane - poručuje Baranović.

Apsurd da je veleprodajna cijena veća od maloprodajne

- U tim okolnostima INA šalje veleprodajnu cijenu na 9.90 kn s PDV-om. Apsurdno je da je veleprodajna postala veća od maloprodajne i na benzinskim crpkama je prestalo snabdijevanje.

Jučer čitav dan i danas u Šibeniku i Splitu nemaju plavog dizela. Opstrukcija je vidljiva.

Vidljivo je ruganje s Vladom i iživljavanje nad hrvatskim ribarima i poljoprivrednicima. Ako je Vlada liberalizirala cijene i dala mogućnost da i dalje budu profitabilni u ovim okolnostima. Oni inzistiraju na profitu koji je mastan u ovim vremenima, a svojim postupcima određene sektore gospodarstva guraju u propast.

Stav Vlade: "To je protuzakonito!"

Postavljam pitanje Vladi dokle planiraju tolerirati ovakav bezobrazluk? - pita Baranović.

- Moj komentar je da je jako loše, a pritom i nezakonito, ako je zaista cijena plavog dizela veća od propisane! Dalje je na Državnom inspektoratu da postupa - odgovorio nam je na upit za komentar glasnogovornik Vlade Marko Milić.

Jurica Gašpar

PROČITAJTE JOŠ:

POSKUPILO GORIVO Ovo su od danas nove cijene
Kako je jučer i najavljeno, Vlada ovog tjedna nije dodatno ograničila cijene goriva, odnosno naftnih derivata, tako da od ponoći plaćamo skuplji benzin i dizel. “Na današnjoj telefonskoj sjednici vlade donesena je Uredba o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata sukladno kojoj se…