Imamo li najmanje more na svijetu?

ZADAR - Imamo li najmanje more na svijetu, a da toga nismo ni svjesni? Ako pitate stanovnike Karina, dileme nema.

Kako bi se ispravila ta 'geografska nepravda', udruga Karinska rivijera pokrenula je reviziju te odluke. Naime, ptica ga preleti u trenu, plivač prepliva u zamahu, a Karnsko more 'stisne se' u samo jednu fotografiju.

U Karinu barataju potpuno pogrešnim podacima

- Mramorno more ima 11,5 četvornih kilometara, a Karinsko more je veličine 5,7. Samim tim to je duplo manje more - za HRT Dnevnik rekao je Tomo Aračić, tajnik udruge Karinska rivijera.

Aračić je za HRT pritom izrekao potpuno netočnu informaciju, jer je površina Mramornog mora  11.500 ili 11 i pol TISUĆA četvornih km, dok je Karinsko more površine svega 5,5 km2.

Može li to postati i službeno?

- Imamo najmanji grad na svijetu Hum i rijeku Omblu, zašto ne bi imali i najmanje more, kad već je - istaknuo je Aračić. Što se tiče lokalnog stanovništva nije pitanje može li i treba li, već kada će.

- To se i sad smatra, a kad bi došlo i službeno bilo bi i bolje i za turizam i nas koji tu obitavamo - kazao je Božidar Turkman iz Karina.

I geografi suglasni

I geografi su suglasni. Morem je, ovaj zaljev Jadranskog mora, nazvan još davne 1781. godine.

- Karinsko more je prvi na karti Dalmacije imenovao Mare di Carin zadarski kartograf Antonio Grandis - rekao je dr. sc. Josip Faračić s Odjela za geografiju Sveučilišta u Zadru. Slano je, u njemu su morske ribe, nema sumnje more je. Uz to i specifično.

- U to more ulaze i neke strogo zaštićene vrste, dupini, kornjače - istaknuo je Tomislav Šarić s Odjela za ekologiju Sveučilišta u Zadru.

Ljekovitost njegovog blata i klime odavno su prepoznati. Ovdje se jednostavno lakše diše zbog sudaranja planinske i mediteranske odnosno morske klime.

Karinsko more prepoznala je i Iva koja je s obitelji nedavno doselila u Karin.

- Prošla sam cijeli svijet od Arktika do Antarktike. Budući da sam toliko godina radila u Norveškoj tražila sam nešto da izgleda tako, a da ima mediteransku klimu i to sam našla u Karinskom moru - rekla je Iva Kovačić.

Inicijativa je pokrenuta, Karinjani očekuju reakcije, ali i konkretne akcije svih koji mogu pomoći.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Dovršen most na Karišnici koji blizu ušća u Karinsko more administrativno spaja Benkovac i Obrovac | | Morski HR
Dovršeni su radovi na novom mostu preko rijeke Karišnice, koji spaja Donji i Gornji Karin, nedaleko ušća rječice u Karinsko more i Franjevačkog samostana Blažene Djevice Marije. Vrijednost