IMA IH JOŠ: Nije sve tako crno, pojavljuju se novi primjerci preživjelih periski

PULA – Pulski Aqarium je na svojim Facebook stranicama obavio da je Puljanin Marin Trošić u podmorju između Peroja i Fažane na tri metra dubine uočio jednu živu jedinku plemenite periske.

Djelatnici Aquariuma su nadležnim institucijama dojavili pronalazak kako bi se jedinka po protokolu pregledala i zaštitila, a oni su također i sami pregledali jedinku te su ustanovili da vrlo dobro odgovara na podražaj.

U Glasu Istre pak podsjećaju da je svaki pronalazak žive plemenite periske kao najvećeg školjkaša i endema Mediterana izuzetno važan jer uvećava šanse za opstanak ove vrste koja se nalazi u ozbiljnoj opasnosti od izumiranja.

Nedavno su članovi udruge Eko more i Ronilačkog kluba Centar iz Medulina javili o pronalasku još jedne jedinke. Sustavno pretražuju podmorje Sjevernog Jadrana od prošle jeseni i do sada su pronašli sedam preživjelih jedinki ove najveće jadranski školjke.

Svaka je dobila svoje ime – Tara, Sara, Mara, Pina, Klara, Ulika i Nela.

Zvonko Mikić iz Labina javio je još u lipnju o pronalasku još jedne žive jedinke koju je pronašao u podmorju ispred Rapca, o čemu je obavijestio i Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja.

O mjerama zaštite pronađenih periski vode računa stručnjaci Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja – Zavod za zaštitu okoliša i prirode, NP Brijuni, JU Natura Histrica …

Sukladno protokolu Svjetske unije za zaštitu prirode IUCN-a, postavljaju se kolektori za prihvat ličinki plemenite periske, pri čemu se u velikoj mjeri koriste reciklirani materijali (užad, mrežice, plutače) kako bi i na ovaj način, barem simbolično smanjili onečišćenje Jadrana.

Pinna nobilis – plemenita periska mrijesti se od lipnja do kolovoza.

M.B.

PROČITAJTE JOŠ:

UTOČIŠTE ZA PLEMENITE PERISKE Aquarium Pula surađuje s Institutom za znanost o moru iz Valencije