Ilovčani uputili otvoreno pismo ministru Butkoviću – Traže hitno vraćanje linije 311 u Mrtvašku

ILOVIK – Nema mira među Ilovčanima kojima ne odgovara novi režim pomorskog prijevoza do Lošinja. Zbog najavljenog uređenja luke Mrtvaška održano je niz prosvjeda, otočani su projekt prijavili OLAF-u, a sada su se javno obratili i ministru mora Olegu Butkoviću.

U otvorenom pismu zahtijevaju od Butkovića da odmah vrati u promet državnu brodsku liniju 311 u luku Mrtvaška, na njezinu raniju rutu Ilovik – Mrtvaška. Tvrde da linija 311 nakon dogradnje luke Mrtvaška više neće biti moguća zbog katastrofalnih grešaka u projektu.

Navode da izmještena linija Ilovik – Mali Lošinj ni na koji način ne zadovoljava potrebe Ilovčana i njihove djece, mladih obitelji na otoku, radnika, obrtnika, starijih i bolesnih i bilo koga tko dolazi ili odlazi na otok, te da je linija neredovita, nefunkcionalna i nepouzdana.

Kažu da je izmještena linija od početka listopada do danas prevezla čak 4 puta manje putnika nego prijašnjih godina ( s nekadašnjih 3000 spala je na 750 putnika), a porezne obveznike mjesečno stoji oko 250 tisuća kuna skuplje nego prijašnja linija.

Napominju kako su šira javnost i Europska unija pa čak i Primorsko-goranska županija uvidjeli koliko je projekt Mrtvaška nezakonit i štetan za zajednicu zbog čega zahtijevaju da se linija 311 odmah vrati u luku Mrtvaška.

– Vlada, čiji ste član, donosi upravo sada zbog katastrofalne demografske situacije u državi, mjere kojima stimulira povratak onih koji su otišli, a vi svojim odlukama, nepromišljenim ili pak dobro promišljenim, radite upravo suprotno – stimulirate na odlazak one koji se grčevito bore da ostanu i opstanu. Jeste li Vi još uvijek član te iste vlade? Ministre, uvjereni smo da ste uvidjeli da u samom projektu kao i načinu upravljanja ovom investicijom ima puno eklatantnih nezakonitosti i da investicija zasigurno ne ide onako kako ste zamislili. Napravite dobro Iloviku, vratite nam liniju 311, a time ćete olakšati nama život, a sebi položaj u ovoj nikome ugodnoj situaciji – stoji u otvorenom pismu Ilovčana ministru mora, prometa i infrastrukture Olegu Butkoviću.

K.B.

PROČITAJTE JOŠ:

SLUČAJ ILOVIK Cirkus oko Mrtvaške: Gradi se nova luka, a otočani blokiraju radove – Zašto?