Ilegalni zidovi i terase na moru u Dragama i Pakoštanima - Načelnik: "Ne možemo sve hajdučki rušiti!"

DRAGE - Sjećate se priče iz Draga? U devastaciji obale u tom mjestu između Zadra i Šibenika, sudjeluje, kažu nam, brat jednog od važnijih zaposlenika te općine. Načelnik Pakoštana Milivoj Kurtov, koji je potvrdio da je upoznat s ilegalnim radnjama na području svoje općine, ali tek nakon što su i do njega stigle prijave na nelegalnost kaže nam "braća mogu i ne pričati". Ipak, tri mjeseca je prošlo, ništa se po tom pitanju dogodilo nije.

- Poslije vašeg članka o uzurpaciji i bespravno gradnji uz more, uvala Porat i Žakanj, brzo je došla Lučka kapetanija. Naravno,pojedinci opet zaštićeni, a radi se i zaposleniku općine Pakoštane. O njemu ste već pisali, tvrdi kako mu je kamp od brata, da, na papiru, a svi u mjestu znaju tko ga vodi i tko je pravi vlasnik - kazuje naš čitatelj.  

- Na žalost fotografija nema, tamo je zabranjen pristup sa svih strana, ali zid i upozorenja "PRIVATNO" uz more još stoje. Lučka kapetanija je odmah poslije vašeg teksta napravila izvide, ali naravno, nije svima uklonjeno. Onom tko najviše krši zakon nije ništa.

Također se i tamo može ispitati kvaliteta mora, iz jutra se strašno osjeti miris fekalija. Postoji i ponton kojeg drže zahrđale šine u moru, postoji i plan za gradnju pontona koji će se dati u koncesiju - dodaje čitatelj u opisu problema u tom mjestu. Mnogi od njih koje je naveo poznati su redakciji i proslijeđeni istražnim organima.

Raspitivali se: "Tko Morskom odaje podatke?"

Ponovo upitajte načelnika Kurtova, što je s onim njegovim dronovima koji su snimali teren. Kako to da su pojedincima srušili, a ne i bratu njegova zaposlenika, koji je u međuvremenu dovršio zid sa prve slike. Zašto mu još na plažama stoji znak PRIVATNO ? - pita se čitatelj i čudi zašto se ništa ne miče s mrtve točke?

Nedugo nakon objave našeg članka o devastaciji obale u Dragama, za koju mještani krive brata jednog od važnijih zaposlenika te općine, doznajemo i kako se po selu ozbiljno traži druker. Odnosno osoba koja nam dostavlja informacije. Nazvali smo načelnika općine koji opet ponavlja iste stvari kao i zadnji put, ali i spominje kako "znaju on tko je nama dojavio".

Načelnik: "Ne možemo hajdučki rušiti"

- Pa ne možemo to hajdučki rušiti, kako to vi mislite "idemo rušiti"? - pita se odmah načelnik Pakoštana, Milivoj Kurtov.

Hajdučija gradi, a vi trebate samo postupiti po zakonu. Gdje su vam komunalni redari i što su oni zabilježili? Spominjali ste snimanje dronom, jeste li što zaključili prema tim snimkama?

- Mi nismo stigli. Mi smo digli dron, naručili smo, snimili smo sve te izlaske i ulaske u more te među. Jedna firma iz Zadra trebala bi isprojektirati šetnicu koja se tiče ove pozicije, onda bi trebali dobiti odobrenja i dozvole pa ćemo tamo graditi i po njegovoj međi. Mislim, ako se oni ponašaju kao hajduci, ne možemo mi. Moramo ići redom.

Ipak, kad je red u pitanju, onda zadnji u redu za ručenje je brat vašeg važnog zaposlenika i njegov nered?

- Imate li vi brata možda? Mi možemo razgovarati o problemu, ali ne možemo uvaljivati ljude koji nemaju veze s ničim.

I razgovaramo o problemu. Činjenica je da taj problem nije riješen i da je, gle čuda, baš taj dio bespravne gradnje dovršen, umjesto srušen. Na pomorskom dobru, gdje ne postoji dozvola za gradnju.

- Mi pripremamo projekt za šetnicu na tom dijelu koji će biti sa svim potrebnim dozvolama i najesen to namjeravamo početi dovoditi u red. Činjenica je da ništa nije pomaknuto od kad ste vi zadnji put bili. Mi smo sve snimili dronom i dobili smo već jedan projekt za realizaciju, a za ovaj što nije riješen, nismo. Kad dobijemo dozvole od svih mjerodavnih, krenut ćemo to rješavati, pa na taj način porušiti i ove zidiće, mulove - obećaje načelnik Pakoštana.

Nakon objavljenog članka načelnik mijenja ploču: "Šaljem komunalne redare!"

Nakon što smo objavili ovaj članak, naknadno nas je nazvao Pakoški načelnik i poručio da je provjerio o čemu se radi i da ima nove informacije:

- Bio je Državni inspektorat, evo sad sam doznao tamo. Za ovaj dio di piše da je privatna plaža, sad sam poslao komunalnog redara i ide u Drage.

Je li onda ispisana kakva kazna nakon dolaska Inspektorata?

- Za jedan dio smo mi dobili od kapetanije nalog da uklonimo, a za ovo njihovo o čemu pišete, je u postupku, koliko imam informacije - zaključuo je Kurtov.

Jurica Gašpar

FOTO Niču sunčališta, zidovi i terase na moru u Dragama i Pakoštanima - Jedan od devastatora brat zaposlenika općine?
Divljanje na pomorskom dobru i uz njega nastavlja se diljem obale, a kako se bliži ljeto, tako je i građevinska mehanizacija sve češće u pogonu, najčešće i nažalost na štetu prirode i zdrave pameti. U iščekivanju novog Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama, odlučili smo se na