Iguane na Bahamima zbog turista dobile povećanu razinu šećera u krvi

OTOČJE EXUMA – Na Bahamima je sve više iguana s visokom razinom šećera u krvi, i to zbog ekoturista koji ih hrane grožđem, izvijestili su znanstvenici i upozorili da se za sad ne zna kako bi to moglo utjecati na opće zdravlje ovih inače vrlo osjetljivih gmazova.

Iguane s bahamskog otočja Exuma toliko su postale ovisne o ukusnim poslasticama, da na plažu stižu odmah čim čuju turističke brodove. – Organizatorima turističkih obilazaka to je izvrsna prilika da gostima zajamče upoznavanje ovih zanimljivih životinje i ostvare s njima blizak kontakt – objašnjava Charles Knapp iz akvarija Johna Shedda u SAD-u.

Konzervatori prirode su pomalo zabrinuti, jer se zbog ovog neautohtonog voća koje se iguanama daje nabodeno na ražnjić, veliki gušteri sve manje boje ljudi pa su tako podložniji i krijumčarima životinjama.

No znanstvenici koji pomno promatraju ova stvorenja, počeli su sumnjati da ovakav način prehrane uzrokuje i druge, zdravstvene probleme. Tragove za to našli su pak u njihovom izmetu.

Iguane koje konzumiraju lišće i voće koje im je priroda namijenila imaju izmet koji znanstvenica Susan French sa Sveučilišta u Utahi uspoređuje s “kubanskom cigarom – nalik lišću zarolanom u smotuljak“.

S druge strane, izmet iguana koje se hrane grožđem koje im daju turisti vodenasti je “nered”.

To je nagnalo istraživače da pomnije promotre utjecaj koji na organizam iguana ima prehrana puna šećera, prenosi N1.

Njihovo znanstveno istraživanje, koje je objavljeno u časopisu Experimental Biology bavilo se utjecajem koji prehrana bogata glukozom ima na zdravlje obične zelene iguane. – Ovim smo životinjama davali glukozu jednako često koliko je konzumiraju i iguane u prirodi – rekla je French za AFP. Otkrili su da životinje imaju problema s reguliranjem količine glukoze u krvi.

Znanstvenici su nakon toga otputovali na Bahame i uhvatili 48 iguana s četiri različita otoka, od koji je jedna polovica bila u kontaktu s turistima, a druga je sa zaštićenijih i udaljenijih mjesta na otočju.

Svaka iguana dobila je glukozni napitak nakon čega su im znanstvenici gotovo cijeli dan pratili količine šećera u krvi i otkrili su da su iguane s otoka koje posjećuju turisti imale najviše razine glukoze u krvi, a u organizmu nekih životinja ta se razina zadržavala čak satima. Iguanama koje nisu bile u kontaktu s ljudima razina glukoze je rasla sporije i brže se vratila u normalu.

Iako su zaključili da prehrana bogata šećerom utječe na tjelesno stanje iguana, još uvijek se ne zna kakve posljedice ima na njihovo zdravlje. – Kod drugih vrsta, ovo bi se smatralo patologijom. Da se radi o ljudima ili miševima mogli bismo reći da je ovo dijabetes – objasnila je French i dodala da će se u idućim istraživanjima posvetiti posljedicama koje takva prehrana ima na zdravlje iguana, od imunološkog do reproduktivnog zdravlja.

Znanstvenike zanima i to kako ova činjenica da su iguane izgubile apetit za domaće biljke utječe na okoliš otoka.

Iguane nisu jedina vrsta na koju utječe to što ih turisti hrane neprimjerenim grickalicama. To je jednostavno lančana reakcija.

Još 2018. otkriveno je da kornjače koje na Kanarskim otocima hrane turisti, u krvi imaju markere povezane s prevelikom konzumacijom masti i proteina.

Konzervatori razumiju važnost turizma za Bahame, i turistički vodiči pokazali su spremnost da pripaze na turiste da hranjenjem iguanama ne škode.

No u zadnje je vrijeme sve više brodskih turističkih tura, zbog čega je teže kontrolirati ponašaju li se ljudi etično. – Ne želimo tražiti potpunu obustavu rada, samo želimo informirati ljude kako bismo zajedno razvili održiviji plan –  dodaju konzervatori.

Hina