"IDITE KUĆI!" Poruka otočana britanskim turistima koji piju jeftino pivo, leže na suncu i jedu hamburgere

Stanovnici najvećeg kanarskog otoka Tenerifa proglasili su rat britanskim turistima koji su uskršnje praznike provodili na otoku, pa im poručili: "idite kući". Otočani su Britance prozvali rak ranom zbog koje im rastu troškovi, a tvrde i da im pijani partijaneri uništavaju raj, piše The Sun.

Smatraju kako turisti iz Ujedinjenog Kraljevstva dolaze samo zbog jeftinog piva, hamburgera i sunčanja, zbog čega traže uvođenje boravišne pristojbe, manje letova na otok i zabranu kupnje nekretnina za strance.

Tvrde da AirBnB i drugi iznajmljivači za odmor povećavaju troškove života i da im je dosta buke, prometa i smeća koji prate lavinu britanskih turista.

Uslijedio je i val novih antiturističkih grafita koji su raspršeni diljem otoka kako bi britancima rekli da nisu dobrodošli.

Ogorčene poruke ispred turističkih žarišta glasile su "vaš raj, naša bijeda" i "turisti idite kući".

- Lokalno stanovništvo prisiljeno je iseliti se i vi ste odgovorni za to - pisalo je na jednom od natpisa.

Međutim, to je samo upozorenje vlastima u nadi da će uskoro donijeti nove mjere za suzbijanje turizma.

Lokalno stanovništvo već je podnijelo peticiju otočnim vlastima, a u utorak će se održati i prosvjed u Santa Cruzu gdje će aktivisti iznijeti svoje želje i zahtjeve. Kasnije ovog mjeseca u planu je veći prosvjed društvenih i ekoloških skupina koje žele zaštititi prirodne oaze i utvrditi stroža pravila za strance koji kupuju nekretnine.

Stanovnici se žale da "škrti britanski i njemački turisti samo žele piti jeftino pivo, ležati na suncu te jesti hamburgere i pomfrit".

- Ovo je bio raj, a sad to definitivno nije. Ne mogu si priuštiti najam ili kupnju kuće. Otok treba kvalitetnije ljude - ispričala je lokalna stanovnica.

Prošle godine stanovnici Kanarskih otoka marširali su ulicama s transparentima na kojima je stajalo "Kanari više nisu raj" i "Kanari nisu na prodaju"

D.G.