I Rijeka odustaje od novogodišnjeg vatrometa

RIJEKA - Rijeka je još jedan u nizu gradova koji odustaje od novogodišnjeg vatrometa.

Iako mnogi građani u 2023. godinu žele ući uz prasak, taj zvuk posebno plaši životinje, a nije ugodan ni za ljude. Novac koji namijenjen za vatromet grad će iskoristiti u druge svrhe.

Dio sredstava kojim se trebao financirati novogodišnji vatromet preusmjerit će se udrugama koje skrbe o životinjama. Većina Riječana ovu odluku gradskih vlasti u potpunosti podržava. Životinje, uslijed korištenja pirotehnike, doživljavaju veliki stres, a kao posljedica mogu doživjeti i srčani udar.

Kako ističu u Gradu Rijeci, ovakva je odluka donesena u namjeri da se od negativnih posljedica vatrometa zaštite ljudi, životinje i okoliš.

- Vatromet uznemiruje mnoge naše sugrađane i ljubimce, a tu je uvijek i aktualno pitanje ekoloških posljedica. U tom svjetlu sigurni smo da će doček biti izvrstan - rekla je Doris Šajn iz Rijeke.

Bez obzira na vatromet, očekuje se sjajna zabava na riječkom Adventu te u najluđoj noći u godini.

- Očito su građani Rijeke to s oduševljenjem primili. Pozivamo ih da se toplo obuku, stave rukavice, osmijeh na lice i iskoriste odlazak na "Rijeka Advent" - naglasila je Antonija Kardum, Turistička zajednica Grada Rijeke.

Novogodišnje slavlje, u skladu s modernim ekološkim standardima, počinje u predvečernjim satima te, uz Vatru i Queen Tribute bend, traje do dugo u noć, prenosi Regionalni Dnevnik.

I.G.