I ovog vikenda očekujte gužve prema moru

Krećete li ovog vikenda na godišnji odmor, pripremite se na gužve, osobito na prometnicama koje vode prema moru.

Najveći zastoji i kolone očekuju se na ulazima i izlazima s autocesta, posebice na autocesti A1 na naplatnim postajama Lučko i Demerje (prošli vikend ondje je prošlo ukupno više od 220.000 vozila), dionici A1 od Lučkog do čvora Bosiljevo, Istarskom ipsilonu, izlazu s autoceste A2 kod Trakošćana.  

Također, intenzivni promet očekuje se na zagrebačkoj obilaznici, prilaznim pravcima većim turističkim središtima, važnijim državnim cestama koje vode prema moru, trajektnim pristaništima, graničnim prijelazima i prilaznim pravcima zrakoplovnim lukama.

Na cestama će biti maksimalan broj policijskih službenika

Kako se većina prometnih nesreća događa zbog ljudske pogreške, odnosno sudionika u prometu koji grubo krše osnovne prometne propise, iz MUP-a najavljuju kako će posebnu pozornost posvetiti sigurnosti i protočnosti cestovnog prometa. U provođenje niz preventivno-represivnih aktivnosti bit će uključen maksimalno raspoloživ broj policijskih službenika te osigurana vidljiva nazočnost na cestama.

Posebna pozornost posvetit će se kontroli i sankcioniranju grubog kršenja prometnih propisa iz tzv. skupine ''četiri glavne ubojice u prometu'' – vožnje pod utjecajem alkohola, kretanju brzinama većima od dopuštenih, nekorištenju sigurnosnog pojasa, nepropisnoj uporabi mobitela, ali i prekršajima motociklista.

Na opterećenim dionicama, odnosno mjestima gdje se stvaraju veće prometne gužve, zastoji ili se promet odvija otežano, uspostaviti će se i fizičko upravljanje prometom. Također, u neposrednom nadzoru protočnosti koristit će se i helikopter.

V.K.