I OVOG LJETA ISTI PROBLEM: Neodgovorni nautičari ugrožavaju ljudske živote

Posada policijskog plovila Postaje pomorske i aerodromske policije Zadar u nedjelju je u 10 sati ujutro kod otoka Pašmana zatekla 78-godišnjeg državljanina Austrije kako svojim plovilom glisira  na udaljenosti manjoj od 300 metara od obale.

Samo koji sat kasnije, potvrđeno je iz PU Zadarske,u nedjelju nešto iza 17 sati u prolazu Mali Ždrelac između Pašmana i Ugljana u istom je prekršaju zatečen i 54-godišnji njemački državljanin.

Dva dana prije, prošloga petka, na istoj su lokaciji prolaza Mali Ždrelac policijski službenici u glisiranju plovilom uz obalu zatekli 55-godišnjeg državljanina Austrije.

Sva trojica stranih državljana su zbog počinjenog prekršaja novčano sankcionirani po odredbama Pomorskog zakonika.

Tijekom svake nautičke sezone slični se prekršaji ponavljaju gotovo iz dana u dan. Policijski apeli o nužnosti pridržavanja zakona u pomorskom prometu, čini se, ne daju puno rezultata, pa svake godine svjeočimo tragičnim posljedicama kršenja propisa i bahatog i neodgovorbnog ponašanja dijela nautičara.

Stoga nije naodmet još jednom ponoviti koliko je važno u pomorskom prometu obratiti pažnju na pravila koja se odnose na sigurnost plovidbe kako bi se zaštitilo ono najdragocjenije – ljudski životi.

M.B.