I ONE SE VOLE SUNČATI: Prvi topliji dani probudili i zmije. Vlasnici kućnih ljubimaca, pripazite!

Duži, topliji i sunčaniji dani na druženje na otvorenome mame sve veći broji ljudi, ali i životinja koje se, kako piše portal Istrain, ne odriču ‘slobodnog kretanja’ svojim staništima, prirodom.

Među tim životinjama su i zmije, koje sa prvim toplijim danima izlaze iz svojih rupa i skrovišta. Susret s njima nije uvijek najugodniji, a strah od ugriza tim je veći kada ne znamo o  je li riječ o bezopasnoj ili otrovnoj vrsti.

Dodamo li svemu i fotografije zmija na društvenim mrežama s komentarima „vidio tu i tamo“, a koje su sve učestalije baš kao i obavijesti o ugrizima kućnih ljubimaca od strane zmija, vrijeme je za poziv veterinarima.

– Upravo kao i svakog proljeća bilježimo povećan broj zmijskih ugriza na kućnim ljubimcima. Konkretno, prošlog tjedna u veterinarsku ambulantu dovedene su dvije mace i pas koji su zbrinuti, dobro su i pod terapijom – kazala je veterinarka Veterinarske ambulante Istra vet  Rovinj Ivona Trpčić Marić, dodajući kako se u navedenim slučajevima radilo o  neotrovnicama,  čiji su ugrizi karakteristične dvije točke na tkivu, zahtijevale pomoć veterinara.

– Iako je riječ o neotrovnicama, njihovi ugrizi lako mogu dovesti do problema kao što su infekcije, otoci tkiva i naravno bol. Životinju, dakle treba dovesti kod veterinara i zatražiti prvu pomoć – objašnjava Ivona Trpčić Marić, savjetujući vlasnicima kućnih ljubimaca da ih u šetnju i u prirodu izvode na vodilici i ne puštaju bez nadzora.

Osim dovođenje ugrizene životinje veterinaru na obradu,  Marić Tripčić savjetuje da ako je to ikako moguće, da se zmija fotografira radi lakše determinacije o kojoj je vrsti riječ, a samim time i kvalitetnije obrade ugriza.

M.B.