I izvan sezone Dubrovnik privlači sve više gostiju

Posezona u Dubrovniku i dalje je u znaku velikog broja turista. U listopadu je došlo 20 posto više posjetitelja nego lani. Velik broj hotela i dalje je otvoren, a u tijeku su i pripreme za Dubrovački zimski festival.

Od šetnje pod kišobranom do sunčanja na plaži - Dubrovnik se u studenome može doživjeti na razne načine. Stradun je i dalje pun posjetitelja iz cijelog svijeta.

- Vrijeme je zasad odlično. U Norveškoj je trenutačno manje od šest stupnjeva i sniježi. Vrlo nam je lijepo ovdje, uz plavo nebo i sunce - kažu Inge i Ralf iz Norveške.

- Došli smo iz Kentuckyja. Na kruzeru smo i ovo nam je jedno od odredišta. Zasad smo obišli zidine - kaže Jessica iz SAD-a.

- Nevjerojatna je povijest ovog predivnog grada. Takva se mjesta više ne grade. Zidine su zadivljujuće. Vrlo nam je lijepo ovdje - ističe Charlie iz SAD-a.

U Dubrovniku trenutačno boravi oko dvije i pol tisuće posjetitelja. Najviše je domaćih te gostiju iz Njemačke, SAD-a i Ujedinjenog Kraljevstva.

Dubrovnik šampion hrvatskog turizma
Sinoć je u Rovinju održana završna svečana večer Dana hrvatskog turizma u sklopu kojih su dodijeljene Godišnje hrvatske turističke nagrade, odnosno nagrade za najbolje u turizmu Hrvatske u 2023. godini. Pred više od 1200 sudionika turističkom destinacijom godine, odnosno novim šampionom hrv…

Ljetni red letenja u dubrovačkoj zračnoj luci završio je potkraj listopada, no brojne su aviokompanije produljile letove za sedam dana, ali i u predsezonu kreću ranije. Kruzeri će u dubrovačku luku pristizati sve do sredine prosinca, a, neki od njih i cijele zime.

- Kompanija Costa je pokrenula jedan zimski itinerar, gdje pokušavaju u zimskim mjesecima dolaziti u naš grad. Vidjet ćemo koliko će to biti uspješno i hoće li to biti neki model koji će zaživjeti u budućnosti - kaže za Dnevnik HRT Blaž Pezo, ravnatelj Lučke uprave Dubrovnik.

Dubrovnik i izvan sezone privlači sve više gostiju. Tijekom zime, svakog će vikenda na Stradunu biti organiziran kulturni program i besplatne vođene ture, a u prosincu počinje i Dubrovački zimski festival.

Dubrovnik je prije nekoliko dana proglašen i "Turističkom destinacijom godine", čime je osvojio glavnu nagradu "Šampion hrvatskog turizma”.

Dubrovnik će svoju titulu ‘Šampiona hrvatskog turizma 2023’ proslaviti na Stradunu
Kako bi titulu „Turistička destinacija godine - Šampion hrvatskog turizma“ proslavili na najbolji način – sa svojim sugrađanima i svima zaslužnima za osvajanje ovog vrijednog priznanja, Grad Dubrovnik i Turistička zajednica grada Dubrovnika u utorak, 14. studenoga organiziraju proslavu na Stradunu u…

Miroslav Drašković, direktor TZ-a Dubrovnik, rekao je kako je cilj turističke sezone bio ostvariti 10 posto više u odnosu na 2022., što je Dubrovniku i uspjelo.

- Raduje da se djelomično dalekoistočno tržište vratilo. To je nešto što lani nismo imali, tako da se nadamo da će biti bolje nego prošle zime - rekao je Drašković.

Za novogodišnji doček u Dubrovniku se očekuje između 5 i 7 tisuća gostiju, a nakon toga kreću pripreme za novu, još zahtjevniju turističku sezonu.

I.B.