I crkva privatizira pomorsko dobro? Stavili čak znak zabrane kupanja: "Kud ćete? Ovo je privat!"

PORAT - S otoka Krka javlja nam se čitatelj koji je ostao zgrožen jer su ga, kako nam tvrdi, pokušali otjerati s plaže ispred koje se nalazi crkva. I ne samo to, netko je bio toliko bahat da je na plažu postavio znak za zabranu kupanja!

- Htio bih skrenuti pažnju na malo mjesto Porat, pored Malinske na otoku Krku. Na potezu od lučice u centru mjesta, pa sve do plaže Uhlić ispod hotela Pinia, plaža je kompletno privatizirana, a radi se o cca 350-400m morske obale - kaže čitatelj.

- Bilo bi zanimljivo istražiti kako su vlasnici kuća uz more (3), zatim hotel Villa Margaret i u najvećem dijelu Crkva sebe stavili u poziciju da nitko osim njih nema pristup tom dijelu morske obale, odnosno plaže. Pritom je na nekim dijelovima uz crkvu postavljen i zid koji ulazi doslovno u more, zatim znak "Zabranjen prolaz" na stazi koja vodi do obale, kao i oznake "Privat", koje bi valjda trebale značiti kako je riječ o privatnim plažama!? Pored toga, ako se ipak odlučite zaputiti na taj dio obale dočekat će vas verbalna upozorenja: "- A kud ćete? - Ovo je privat! - Ne možete tu!!" i slično... - pojašnjava svoje iskustvo.

- Ovdje je ipak riječ o najmanje 4200 kvadratnih metara u vlasništvu RH, kojem bi svi trebali imati slobodan pristup! Konkretno, riječ je o plaži u turističkom mjestu.Zašto nitko ne reagira na takvo ponašanje u privatiziranju pomorskog dobra!? - pita se čitatelj.

I doista, uvidom u katastar, a kako li će drugačije biti, čitavo ovo područje uz more i jest pomorsko dobro.

A s obzirom da nismo u Afganistanu i Hrvatskom ne vlada talibanski režim, pozivamo stoga čitatelje da dođu na ovo područje, uklone prepreke ukoliko ih ima na ovoj čestici i slobodno se kreću i kupaju! To vam, naime, NITKO ne smije zabraniti!

Foto: Uređena zemlja / Katastar / Screenshot

Jurica Gašpar

PROČITAJTE JOŠ:

“UKLONITE PREPREKE!” - Ovako možete osloboditi pomorsko dobro od okupacije
Jadranski web portal