HVZ na vježbi spašavanja na poplavama u sklopu EU projekta PROFOUND

Hrvatska vatrogasna zajednica sudjelovala na vježbi spašavanja na poplavama u okviru EU projekta PROFOUND
Na vježbi spašavanja na poplavama u okviru EU-projekta PROFOUND, a vezano uz aktivnosti radne grupe za upravljanje nesrećama (Disaster Management working group- DMWG) EU strategije za podunavsku regiju (EU  Strategy for the Danube Region-Priority Area 5 „Management of Environmental Risks“  EUSDR-PA5), koja se od 31. kolovoza 2022. godine do 3. rujna 2022. godine održavala u Dunaujvarosu (Mađarska), sudjelovala je Hrvatska vatrogasna zajednica, koju su predstavljali Javna vatrogasna postrojba Grada Osijeka s 8 vatrogasaca, opremljeni pumpom kapaciteta 20.000 l/minuti i čamcem za spašavanje, te načelnik Sektora za vatrogastvo HVZ Mario Starčević.

Na vježbi je ukupno sudjelovalo 10 zemalja, od kojih su u operativnom dijelu sudjelovale vatrogasne i spasilačke službe iz Slovačke, Rumunjske, Bugarske, Mađarske i Hrvatske.

Vježba je imala za cilj provjeru i razvoj sposobnosti prihvata i koordinacije vatrogasnih i spasilačkih službi u slučaju velikih poplava u Podunavskoj regiji, s fokusom na aktivnosti u specifičnim okolnostima i okolišu, te unaprjeđenje suradnje i međusobno upoznavanje vatrogasnih i spasilačkih službi država podunavske regije s postojećom opremom, tehnikom i standardnim operativnim postupcima.

Vježbom je rukovodio tim Europske Unije za civilnu zaštitu (EUCPT), a sama vježba je trajala neprekidno 36 sati, pri čemu su uspješno okončane aktivnosti na ukupno 24 scenarija. Hrvatska vatrogasna zajednica sudjelovala je što samostalno, a što zajedno s drugim sudionicima vježbe, na aktivnostima na 7 raznovrsnih scenarija (uspostava i gradnja brane, potraga i spašavanje u poplavnom području, evakuacija unesrećenih i zarobljenih između brzaca, ispumpavanje poplavnog područja, prijevoz unesrećenih u čamcu), izvijestila je Hrvatska vatrogasna zajednica u ponedjeljak.

I.G.